Spanje, Portugal worden lid van Schengen-groep

BONN, 25 JUNI. Spanje en Portugal zijn vanochtend in Bonn toegetreden tot het Akkoord van Schengen.

De Schengen-groep telt daarmee acht lidstaten, behalve de nieuwe leden zijn dat Frankrijk, Duitsland, de Benelux en Italie. Tijdens de vergadering vanochtend werd ook bekend dat Griekenland de waarnemerstatus heeft aangevraagd, dat wil zeggen dat dit land in principe ook wil toetreden tot Schengen. Ook met Engeland zal op 5 juli een gesprek plaatshebben over een eventuele toetreding. De ministers en staatssecretarissen van de Schengen-groep stelden vanochtend in een verklaring dat de toetreding van Portugal en Spanje “opnieuw een bevestiging is van de toenemende betekenis van het Akkoord van Schengen dat model staat voor de verwezenlijking van het vrije personenverkeer en ruimte zonder binnengrenzen in het gebied van de EG. Frankrijk gaf vanochtend naar aanleiding van de toetreding van Portugal de wens te kennen om met Portugal een overname-overeenkomst te sluiten. Zo'n overeenkomst is van belang in verband met eventuele illegale immigratie vanuit Portugal.