Sony verplaatst Europese zetel naar Berlijn

ROTTERDAM, 25 JUNI. Het Japanse elektronica-concern Sony zal zijn Europese hoofdkwartier verplaatsen van Keulen na Berlijn, de Duitse hoofdstad die nu ook Duitsland politieke hoofdstad wordt.

Sony zal daartoe 31.000 vierkante meter grond bij de Potszdamer Platz kopen, in het hart van Berlijn, zo meldt vanaag het Duitse Handelsblatt. Morgen zou de koop plaatshebben. Een bedrag noemt de krant niet.

Sony volgt het voorbeeld van Daimler-Benz, Duitslands grootste industriele concern, dat al vorig jaar zomer besloot - dus ver voor het besluit van de Bondsdag van afgelopen week Berlijn tot politieke hoofdstad te maken - 61.000 vierkante meter grond bij de Potsdamer Platz te kopen. Daar was toen een bedrag mee gemoeid van 92 miljoen mark.

Met de verhuizing van Keulen naar Berlijn zullen zo'n200 medewerkers van Sony meeverhuizen. Sony heeft berichten tegengesproken dat ook de Duitse zetel van Sony naar Berlijn zal verhuizen. De overplaatsing naar Berlijn betreft louter het Europese hoofdkwartier van Sony, aldus topman Klaus Zimmerman van Sony Duitsland.