Rood Testhouse duikt in rode cijfers

WAPENVELD, 25 JUNI. Het op de parallelmarkt genoteerde bedrijf Rood Testhouse heeft de eerste zes maanden van dit jaar met verlies gedraaid. Dat heeft de directie van het bedrijf - dat zich bezig houdt met het testen van chips - gisteren bekendgemaakt op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Over de omvang van het verlies wilde het bestuur van de onderneming geen nadere mededelingen doen. Commissaris Jhr. Mr. F. J. Loudon verwees voor exacte gegevens naar het nog te verschijnen halfjaar-bericht. Rood geeft geen kwartaalcijfers uit.

De directie van Rood houdt onverkort vast aan de eerder uitgesproken verwachting dat dit jar break-even zal worden afgesloten. Rood kon 1990 ternauwernood positief afsluiten. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening kwam op 100.000 gulden, vergeleken met 1,6 miljoen gulden in 1989.

Uit summiere mededelingen was de afgelopen maanden duidelijk geworden dat het bedrijf in moeilijkheden verkeert. Voor reorganisaties en sluiting van een dochteronderneming werd vorig boekjaar 9 miljoen gulden gereserveerd.

Op de aandeelhoudersvergadering werd uidelijk hoe het zover heeft kunnen komen. Volgens di recteur J.A. Weishaupt zijn de problemen van Rood te wijten aan plotselinge veranderingen in de markt en een tijdelijke daling van de orders in het vierde kwartaal.

De genadeklap incasseerde het kleine Rood vorig jaar echter van een van zijn grote opdrachtgevers, een van de grote Europese chip-fabrikanten. Deze opdrachtgever, waarvan Rood de naam niet wil noemen en die vorig jaar goed was vor meer dan 20 procent van de omzet, kwam zijn contractuele verplichtingen niet na. Rood moest daarom onder andere zijn dochteronderneming in Limburgse Eygelshoven sluiten, met verlies van 36 arbeidsplaatsen.