Roemenen willen teruggave gebied van Sovjet-Unie

BOEKAREST, 25 JUNI. Het parlement van Roemenie heeft gisteren een resolutie aangenomen die oproept totde teruggave van Roemeense gebieden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet Unie zijn bezet.

De resolutie, opgesteld door de parlementscommissie voor buitenlandse zaken, roept de Roemeense regering op de annexatie van de provincie Bessarabie nietig te verklaren. De overdracht van Bessarabie aan de Sovjet Unie was een onderdeel van het Ribbentrop-Molotov pact uit 1939, dat ook de annexatie van de Baltische republieken door de Sovjet Unie regelde. Op 28 juni 1940 annexeerde de Sovjet Unie Bessarabie met toestemming van Duitsland. Hoewel Roemenie als bondgenoot van Nazi-Dutsland de provincie in 1941 op de Sovjet Unie terugveroverde, ging Bessarabie na de oorlog op in de Sovjet-republiek Moldavie. Een meerderheid van de inwoners van de Sovjet-republiek Moldavie wil een hereniging met Roemenie. Roemenen noemen van hun kant de rivier Prut,die de Sovjet Unie van Roemenie scheidt, een tweede Berlijnse muur. Vorige week sprak de Moldavische president Mircea Snegur in Boekarest met president Iliescu over 'integratie' tussen Roemenie en Moldavie. Bij die gelegenheid werd een plan bekend gemaakt om meer dan 100 joint ventures tussen Moldavie en Roemenie op te zetten, douaneprocedures te vereenvoudigen en een 'culturele confederatie' op te richten.(AP, Reuter)