Pers Israel voorspelt ruil gevangenen met Libanon

TEL AVIV, 25 JUNI. De Israelische pers maakt vandaag melding van een ophanden zijnde uitwisseling van in Libanon verdwenen Israelische soldaten en in Israel vastgehouden Libanezen en Palestijnen, en eventueel in een latere fase Westerse gijzelaars.

De krant Ma'ariv haalt voor dit bericht een bron bij het Rode Kruis in Geneve aan. Volgens deze bron maakt het Rode Kruis zich op deze uitwisseling op Zwitserse bodem, in Geneve, uit te voeren. Radio Israel citeerde vanmorgen echter militaire kringen die zeiden niets van een dergelijke uitwisseling te weten.

Volgens Yediot Ahronot zei een betrouwbare Amerikaanse bron in Washington gisteravond dat er “kans is op een grote uitwisseling, in het kader waarvan Israel honderden gevangenen zal vrijlaten in ruil voor de invrijheidstelling van Israelische en Westerse gijzelaars die zich in handen van (de pro-Iraanse fundamentalistisch-shi'itische beweging) Hezbollah bevinden”. Een pro-Iraanse leider in Libanon zei vanochtend echter dat de inspanningen de Westerse gijzelaars in Libanon vrij te krijgen waren vastgelopen omdat Iran noch de Verenigde Staten bereid waren concessies te doen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker heeft zich tijdens zijn recente besprekingen in Jeruzalem en Damascus intensief met deze zaak bezig gehouden. Israel heeft volgens de Israelische pers Washington laten weten voor de realisering van de uitwisseling veel gevangenen te zullen vrijlaten. Volgens de Israelische pers heeft Israel geweigerd de uit Libanon ontvoerde sheik Ahmed Obeid als teken van goede wil voor de uitvoering van de grote overeenkomst te laten gaan.

Bronnen in Washington veronderstellen dat Israel tegen de driehonderd in Zuid-Libanon in Khiam vastgehouden shi'ieten zal vrijlaten en eveneens een groot aantal Palestijnen op vrije voeten zal stellen in ruil voor zeven in Libanon verdwenen Israelische soldaten.

    • Salomon Bouman