Parijs wil Koerden uit Iran naar huis brengen

PARIJS- DEN HAAG, 25 JUNI. De Franse minister van humanitaire aangelegenheden, Bernard Kouchner, heeft gisteren een Europese operatie, “voor het eerst onder de Europese vlag”, aangekondigd om de circa een miljoen Iraakse Koerden die nog in Iran zitten naar huis terug te leiden. De operatie moet volgens Kouchner beginnen na de tekening van een akkoord tussen de Koerden en de Iraakse president Saddam Hussein.

Aan de EG kon vanochtend geen reactie worden gevraagd omdat de ambtenaren in Brussel staken. In Den Haag zei minister van buitenlandse zaken Van de Broek dat hij geen concrete voorstellen uit Frankrijk had ontvangen. Parijs had wel al een maand of twee geleden dergelijke suggesties gedaan, en de minister kon zicvoorstellen dat die suggesties nu zijn geconcretiseerd. In principe staat hij er welwillend tegenover, waarbij hij liefst in VN-verband of onder VN-paraplu zou willen opereren, met een coordinerende taak voor de Westeuropese Unie.

Het is overigens nog steeds niet duidelijk wanneer het Koerdisch-Iraaks autonomie-akkoord wordt getekend. De leider van de Patriottische Unie Koerdistan (PUK), Jalal Talabani, heeft gisteren zijn verzet verscherpt tegen de overeenkomst die door Masoud Barzani van de Koerdische Democratische Partij (KDP) in Bagdad is bereikt.

Volgens Talabani en andere Koerden eist Bagdad nu onder andere dat de Koerden de revolutie van president Saddam Hussein ondersteunen (met name tegen pro-Iraanse shi'ieten) en hun banden met het buitenland afsnijden. Barzani zou deze eisen hebben geaccepteerd omdat naar zijn mening de steun uit het Westen toch zal wegsmelten. Talabani zei gisteren echter dat “geen Koerd het kan accepteren”. (Reuter, AP, AFP)