Newtron eist van Noro levering aandelen Ordina

ROTTERDAM, 25 JUNI. Het op de parallelmarkt genoteerde Newtron spant een kort geding aan tegen de World Software Group (WSG) uit Den Haag en de Noro Group of Companies in Zeist. WSG en Noro willen hun belang van 34 procent in het eveneens op de parallelmarkt genoteerde softwarebedrijf Ordina Beheer niet aan Newtron verkopen.

Newtron eist dat de beide partijen hun 70.025 gewone aandelen leveren op straffe van een dwangsom van een miljoen gulden. Het kort geding dient morgen.

Newtron maakte vorige week bekend dat het met enkele grootaandeelhouders, waaronder Noro, overeenstemming had bereikt over de koop van de Ordina-aandelen. Daardoor zou het automatiseringsfonds zijn belang opvoeren van 57 naar ongeveer 90 procent.

Volgens de dagvaardiging eist Newtron dat de beide gedaagden zich houden aan een afspraak die op 18 april 1991 is gemaakt. Daarin zouden World Software Group, die een belang blijkt te hebben van ongeveer 24 procent ofwel 489.032 aandelen, en Noro Nederland met een belang van ruim 10 procent ofwel 220.00 aandelen, de verplichting hebben om te leveren.

Newtron betaalt volgens de eerder gemaakte afspraak WSG uit met 244.516 aandelen Newtron, 3,52 miljoen gulden contant plus een rentevergoeding van tien procent. Daarmee ontvangt WSG op basis van de huidige beurskoers Newtron zo'n 4,9 miljoen gulden voor het Ordina-belang. Noro zou 110.111 Newtron-stukken krijgten en 1,61 miljoen gulden contant krijgen en eveneens een rentevergoeding.

Daarmee zou Noro in totaal uitgaande van de beurskoers en afgezien van de rentevergoeding 2,2 miljoen gulden ontvangen.

In het totaal zou Newtron zo'n twaalf miljoen gulden voor het Ordina-belang betalen. Uit de nieuwe gegevens blijkt een bedrag van 7,1 miljoen gulden. Mogelijk is het verschil, dat voor een deel kan bestaan uit de koersverschillen en rente, reden zijn voor de onenigheid.

In een gesprek toonden de directeuren van Ordina, E.P de Boer en W.M.Smit van Newtron zich juist afgelopen week enthousiast over de transactie. “Een nette transactie die verwarring kan voorkomen en twee beursfondsen voordeel zal opleveren”, aldus Smit.