Minister van defensie Sovjet-Unie vreest uiteenvallen van leger

MOSKOU, 25 JUNI. Sovjet-minister van defensie Dmitri Jazov heeft gewaarschuwd voor het uiteenvallen van het Rode Leger onder invloed van de economische malaise en de politieke verdeeldheid tussen de republieken in de Sovjet-Unie.

Jazov deed zijn uitspraak vorige week maandag tijdens een besloten zitting van de Opperste Sovjet.

Toespraken van Jazov en van minister van binnenlandse zaken Boris Pugo verschenen gisteren in het weekblad 'Politiek' van de conservatieve Sojoez-fractie.

Jazov hekelde de politiek van de opstandige republieken. “Als gevolg van het feit dat de presidenten van de republieken eisen dat Armeense soldaten alleen in Armenie dienen, Azerbajdzjanen in Azerbajdzjan, Oekraners in de Oekrane, zullen er binnenkort geen Sovjet-strijdkrachten meer bestaan.”

Volgens Jazov heeft in Armenie, Georgie en de Baltische republieken zich dit jaar slechts zes procent van het verwachte aantal dienstplichtigen gemeld.

Jazov nam het op voor officieren die het slachtoffer zijn van de inkrimping van het Rode Leger. Wegens bezuinigingen heeft het leger 100.000 officieren ontslagen, van wie 35.000 geen recht op pensioen hebben. De huisvesting van deze officieren verloopt ondanks Duitse steun ter waarde van 7,8 miljard mark, nog steeds moeizaam. Duitsland zou de orders voor de bouw van appartementen aan Oostduitse ondernemingen willen uitbesteden, maar volgens Jazov bouwen de Finse ondernemingen de appartementen goedkoper. (AP)