Investeringen Opel Europa fors hoger

Automobielfabrikant Adam Opel wil met een uitgebreid investeringsprogramma zijn marktpositie in Europa versterken.

Volgens topman Louis R. Hughes wordt de komende vijf jaar vijf miljard D-mark (bijna 5,7 miljard gulden) genvesteerd. Alleen al dit jaar belopen de investeringen 1,3 miljard mark. Voor onderzoek en ontwikkeling wordt 800 mioen mark uitgetrokken. Ook Ford Europa presenteerde onlangs een ambitieus investeringsprogramma.

De ontsluiting van de Oosteuropese markt, de (in aanbouw zijnde) nieuwe fabriek in Eisenach en de bouw van nieuwe fabrieken in Zuid- en Zuidoost-Europa moeten de positie van Opel versterken. Volgens de ondernemingsleiding wordt de produktiecapaciteit de komende jaren met 25 procent uitgebreid door investeringen en verbetering van de arbeidsorganisatie.

Opel verwacht voor dit jaar een omzetstijgg van zo'n 15 procent tot rond 27 miljard mark. De stijgende verkopen in Duitsland compenseren ruimschoots de dalende export. Het aantal werknemers (vorig jaar 57.500) zal verder dalen.