IBM gaat software van Lotus slijten

NEW YORK, 25 JUNI. 's Wereld grootste computerfabrikant, het Amerikaanse IBM, is een samenwerkingsverband aangegaan met de toonaangevende Amerikaanse software-ontwerper Lotus.

De overeenkomst bepaalt dat IBM software van Lotuselektronische post-programma ccMail en het programma 'Notes') onder eigen naam op de markt mag brengen. Het softwareprogramma 'Notes' stelt gebruikers in staat via een computernetwerk informatie uit te wisselen. Het vergelijkbare programma van IBM zelf, OfficeVision, lijdt onder technische storingen en leveringsproblemen.

De overeenkomst geeft Lotus de beschikking over de verkoopoganisatie van IBM, waardoor het bedrijf zijn afzetgebied enorm kan uitbreiden.

IBM gaat ervan uit dat volgend jaar 60 procent van alle personal computers niet langer functioneren als op zichzelf staande apparaten.

Het samenwerkingsverband met Lotus past in de recente tactiek van IBM de banden met andere bedrijven aan te halen. Afgelopen week kondigde IBM aan 100 miljoen dollar te investeren in het noodlijdende Amerikaanse computerconcern Wang. Ook gaan er geuime tijd geruchten dat IBM samenwerkingsbesprekingen voert met de Amerikaanse computerfabrikant Apple. (AP)