Huizenprijzen in Berlijn exploderen

De prijzen van onroeend goed in Berlijn schieten omhoog sedert vorige week is besloten dat Berlijn de toekomstige zetel van het Duitse parlement en de regering zal worden.

Daardoor zullen in de komende periode 100.000 politici, ambtenaren, diplomaten, journalisten en hun familieleden naar de Duitse hoofdstad trekken.

Makelaars in onroerende goederen doen uitstekende zaken en raken nu al huizen en gebouwen kwijt die tot nu toe door de te hoge vraagprijs onverkoopbaar werd geacht. Zo verkocht een makelaar de dag nadat de beslissing was gevallen een stuk grond van 250 vierkante meter in het centrum voor 410.000 mark terwijl datzelfde stuk grond voor donderdag nog niet te slijten was voor 250.000 mark. De vraagprijzen voor land in het district Pankow dat iets rustiger gelegen is, zijn in enkele dagen met 100.000 mark gestegen tot 750.000 mark. En dat terwijl de prijzen vorig jaar al met gemiddeld 20 procent omhoog waren gegaan na de slechting van de Berlijnse muur.

De Duitse associatie van makelaars in onroerende goederen voorspelt dat de prijzen op de huizenmarkt dit jaar minstens dertig procent zullen stijgen. De vraag gaat op het moment vooral uit naar kantoorruimte en eengezinswoningen.

Een woordvoerder beklemtoont dat het niet alleen Berlijn is waar de prijzen omhoog schieten. De gehele regio rond Berlijn en in de staat Brandenburg is nu in trek bij beleggers in onroerend goed.