Hoge Britse militair geeft nalatigheid toe

LONDEN, 25 JUNI. Wing-commander David Farquhar had alle plannen voor een geallieerde operatie in de Golf bij zich, toen hij in december vorig jaar, bij het passeren van een garage in Londen, zijn oog liet vallen op een nog knappe tweedehands Range Rover. Vijf minuten maar verlustigden de luchtmachtcommandant en zijn chauffeur zich binnen in de showroom in het idee van een mogelike aankoop. Toen ze terugkwamen bij de dienstauto buiten, was die opengebroken. Vermist werden de instructies voor de opperbevelhebber van de Britse troepen in de Golf, luchtmaarschalk Sir Patrick Hine, alsmede een computer, twee floppy discs en een aantal hoogst geheime documenten, die vermoedelijk generaal Schwarzkopfs strategie voor de invasie van Koeweit bevatten. “Ik wilde op dat moment dat ik dood was”, zei Farquhar tegen de militaire inlichtingendienst. Dee week staat hij terecht voor een speciale krijgsraad. Als die hem schuldig oordeelt, wacht hem maximaal twee jaar gevangenisstraf in een burgergevangenis en ontslag uit militaire dienst.

Al in de aanloop tot de geallieerde invasie van Koeweit werd duidelijk, dat Schwarzkopf zijn plannen had moeten wijzigen, indien de gestolen gegevens in handen van de Irakezen terecht waren gekomen. Een arts vond de documenten en computerschijven kort na de diefstal terug op een parkeerplaats eldersin Londen. Hij leverde ze in bij de politie. Maar de computer ontbrak nog. Het ministerie van defensie moest de diefstal wel bekend maken, toen ze de dief opriep om de apparatuur terug te sturen. Dat gebeurde, per post, maar pas op 8 januari.

Farquhar wijt zijn onvoorzichtigheid aan een combinatie van uitputting, gebrek aan slaap en een jet lag. Hij gaf tegenover de militaire politie meteen toe dat hij het materiaal geen moment onbewaakt had mogen laten, “maar ik hd gewoon de knop even omgedraaid”. De aanblik van de verbrijzelde ramen van de dienstauto en van de opengebroken achterbak met daarin alleen nog een emmer, een zeem en een spons , maakten hem “kostmisselijk, letterlijk. Ik was verbijsterd. Ik dacht: Christus! Het drong toen pas tot me door. Ik was de kroonjuwelen kwijt.”