Heerema verkoopt belang van tien procent in HBG

LEIDEN, 25 JUNI. President van offshore-bedrijf Heerema, drs P.H. Heerema, heeft zijn belang van tien procent in Hollandsche Beton Groep - het grootste bouwconcern van Nederland - de verkocht. De kopers zijn twee onbekende institutionele beleggers, waarvan een uit het buitenland. Het belang is op basis van de huidige beurskoers naar schatting 65 miljoen gulden waard.

Uit een gesprek met Heerema blijkt dat hij het geld gaat aanwenden voor de uitkoop van zijn vier broers. Daarmee is naar schatting uiteindelijk een bedrag van bijna een miljard gulden gemoeid. Heerema heeft daarmee alleen de zeggenschap over het famillieconcern gekregen.

Heerema boekt een jaaromzet van een a anderhalf miljard gulden. In de onderneming werken 4500 mensen.

Heerema zegt dat hij het belang in HBG heeft verkocht aan twee institutionele beleggers. Volgens Heerema gaat het om een Nederlandse belegger die onbekend wil blijven. Het andere deel is verkocht via Credit Suisse First Boston. Heerema weet niet aan wie. Hij verwacht niet dat de buitenlandse koper een strategisch belang wil opbouwen in HBG.

Heerema zal zijn broers een klein deel van het totale bedrag direct uitkeren. Hij betaalt dit voor een deel uit de eigen reserves, voor een deel met externe financiering.

Een groot deel van het bedrag dat de vier broers krijgen moet komen uit de toekomstige winsten van het concern. Dit jaar zal Heerema voor het eerst sinds lange tijd weer winst gaan boeken.

Heerema verruilde in 1988 een belang in Volker Stevin tegen HBG. De aankoop veroorzaakte tumult, omdat HBG door dit pakket een meerderheid kon opbouwen in Volker Stevin. Dankzij beschermingsconstructies behield Volker de zelfstandigheid, maar het concern heeft wel de baggerdivisie afgestaan aan HBG. Voor deze verkoop kreeg het Volker-bestuur vorige week het fiat van de aandeelhouders.

    • WABE van ENK