Haagse bureaus 's nachts dicht door tekort aan agenten

DEN HAAG, 25 JUNI. De politie in Den Haag heeft besloten de zomer drie wijkbureaus 's nachts te sluiten, nu vaststaat dat de ministeries van binnenlandse zaken en defensie geen extra bijstand leveren. Dit bleek gisteren na maandenlange onderhandelingen over het personeelstekort bij de Haagse politie.

Alleen het bureau in het centrum en het bureau in Scheveningen blijven 's nachts open. Volgens een woordvoerder is sluiting nodig om genoeg surveillance-wagens op straat te houden zodat de 'basispolitiezorg' in tact blijft. Het tekort aan agenten laat zich vooral 's nachts en bij de vroege zondagochtenddiensten voelen. Drie bureaus zullen tussen 1 juli en 1 oktober van elf uur 's avonds tot acht uur 's ochtends gesloten zijn. Bovendien worden tijdens de late dienst en in het weekeinde twee 'vestzakbureaus' gesloten.

De Haagse politie heeft 218 vacatures en 297 agenten in opleiding, waardoor de problemen mogelijk over twee jaar zijn opgelost. Aan beide departementen was hulp gevraagd in de vorm van bijstand van andere korpsen, rijkspolitie of marechaussee. Den Haag had negentig man gevraagd, maar nul op rekest gekregen. Door de maatregelen worden 13 agenten vrijgemaakt om 's nachts en in het weekeinde te surveilleren.

De Rotterdamse politie heeft een half jaar geleden al besloten drie kleine wijkbureaus 's nachts te sluiten, maar heeft voor de zomer geen speciale maatregelen genomen. De politie in Rterdam heeft 160 vacatures.

Ook in Amsterdam is de nood nog niet zo hoog dat bureaus moeten worden gesloten. Dat gebeurt alleen indien acties van de mobiele eenheid extra bijstand vergen. Wel komt het voor dat kleinere bureaus soms een paar uur moeten sluiten. De Amsterdamse politie heeft 90 tot 100 vacatures.

De Utrechtse politie zegt dat het korps momenteel 'redelijk op sterkte' is.