Gorbatsjov ontmoet Kohl om G-7 voor te bereiden

BONN, 25 JUNI. Kanselier Kohl en president Gorbtsjov zullen elkaar vrijdag 5 juli in Kiev ontmoeten. Zij willen dan overleg voeren over de Londense top van de zeven grote industriestaten (G-7) midden juli, die onder meer zal gaan over verdere hulp aan de Sovjet-Unie en de voorwaarden daarvoor (zoals: politieke en economische hervormingen, meer helderheid over de gezagsverhouding tussen Moskou en de deelrepublieken). Ondanks aanvankelijke scepsis van (vooral) de VS en Japan is Gorbatsjov in Londen uitgenodigd om de problemen en wensen van de Sovjet-Unie in een aparte aansluitende bijeenkomst toe te komen lichten.

De kanselier en Gorbatsjov hebben hun al langer geplande ontmoeting gisteren afgesproken in een van hun frequente telefoongesprekken. Hun ministers van buitenlandse zaken, Genscher en Bessmertnych, gaan niet mee naar Kiev. Behalve over de top van de G-7 zullen de kanselier en de Sovjet-president spreken over de relatie tussen hun landen sinds de Duitse eenwording (3 oktober 1990). Kohl en Genscher zijn Gorbatsjov dankbaar voor het groene licht dat hij vorig jaar voor de de Duitse eenwording gaf. Zij werven van hun kant onophoudelijk voor internationale steun voor de Sovjet-president, zij deden dat ook bij recente bezoeken aan Washington (Kohl met pinksteren, Genscher twee weken geleden).