GOING DUTCH IN LONDEN

Going Dutch is de laatste gastronomische mode in Londen. Het procede is eenvoudig: je nodigt je vrienden uit om in een restaurant te komen eten en laat ze zelf de rekening betalen.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je je gasten het idee geeft bij iets zeer exclusiefs aanwezig te zijn.

In Londen bestaan sinds kort enkele restaurants die je voor speciale “Goi Dutch” etentjes kunt bespreken. Er is geen zaalhuur. Je eet wat de pot schaft. Soms is het mogelijk met de kok-eigenaar de prijs en samenstelling van het menu te bespreken. Op deze manier eet iedereen smakelijk voor een, zeker voor Londense begrippen, zeer redelijk bedrag.

Smith Restaurant in Covent Garden, dat op zondag gesloten is, wordt eens in de paar weken juist op die dag door een filmregisseur, een architect en een kunsthandelaar overgenomen die er kokenoor vrienden en bekenden. Hun lunches zijn een groot succes. De genodigden betalen 14 pond per persoon en krijgen een typisch Franse bourgeois-maaltijd voorgezet die bij voorbeeld bestaat uit: een aperitief, tomatensla, cassoulet, een kaasplateau, een salade en een pruimentaart.

Wie wil kan tijdens de maaltijd van tafel veranderen en iedereen ziet en spreekt iedereen. Men vindt het een eer om voor deze lunches uitgenodigd te worden en betaalt maar ale graag de rekening. Wat de drie amateurkoks in de keuken klaarmaken hangt af van wat ze intussen hebben bijgeleerd.

Pruimen-amandeltaart

2 blikjes croissantdeeg 500 g gedroogde pruimen zonder pit 50 g geschaafde amandelen 50 g suiker 1 bekertje creme frache 1 ei koude sterke thee kaneelpoeder

Laat de pruimen minstens een uur in de koude thee weken. Roer het ei, de creme frache, amandelen, suiker en een beetje kaneelpoeder door elkaar. Bekleed een ronde taartvorm, die met heel weinig zonnebloemolie isingesmeerd, met de lapjes croissantdeeg, die tegen elkaar aan worden gedrukt. Laat de pruimen uitlekken en dep ze droog met keukenpapier of een theedoek. Leg de pruimen in de taartvorm en giet hier het creme frache-mengsel overheen. Bak de taart ongeveer 45 minuten in een oven van 180 C.

    • Anne Scheepmaker