Feyenoord weigert overspelen finale

ROTTERDAM, 25 JUNI. Feyenoord is niet bereid al komende zondag de tweede helft van de bekerfinale in Nijmegen over te spelen en wil dat eventueel zelfs aanvechten in een kort geding, BVV Den Bosch liet vanochtend weten het voorstel van de KNVB onder voorwaarden wel te accepteren.

De voetbalbond kwam gisteravond na langdurig beraad met een reactie op het vonnis van de Utrechtse rechter mr. H.F.M. Hofhuis, die bepaalde dat de laatste 45 minuten van de door wanordelijkheden verstoorde eindstrijd om de KNVB-beker op neutraal terrein bij een stand van 1-0 voor Feyenoord moet worden overgespeeld.

Besloten werd vanochtend eerst dispensatie aan te vragen bij de UEFA voor de uiterste inschrijvngsdatum van 30 juni voor het aanmelden van de Europa-Cupdeelnemer. Als de Europese voetbalunie vasthoudt aan het reglement, stelt de KNVB voor de gedeeltelijke 'replay' zonder publiek in het stadion De Goffert in Nijmegen af te werken.

Feyenoord-voorzitter Lundqvist heeft de KNVB laten weten dat “hiermee een onredelijke uitvoering wordt gegeven aan het vonnis” en zal een kort geding aanspannen als de KNVB vasthoudt aan het spelen op zondag.

De Rotterdamse club is niet in staat om op zo'n korte termijn een elftal op de been te brengen.

Feyenoord werd gisteren verrast door de oplossing van de juridische adviseurs van de KNVB. De club is door de KNVB slechts op een punt tevreden gesteld. De bond gaat tegen het vonnis in beroep bij het gerechtshof in Amsterdam. Aangezien deze procedure vier tot zes weken duurt, kan de uitspraak geen invloed meer hebben de competitie van het afgelopen seizoen. De KNVB staat voor het dilemma dat hij enerzijds op korte termijn een Europa-Cupdeelnemer moet inschrijven dat anderzijds direct uitvoering dient te geven aan het vonnis op straffe van een dwangsom van een half miljoen gulden per overtreding.

Pag. 10

Feyenoord weigert over te spelen

Feyenoords juridisch adviseur mr. Van Ierschot ziet voldoende mogelijkheden voor een beroepszaak tegen de uitspraak die de Utrechtse rechter mr. H.F.M. Hofhuis gisteren deed in het kort geding van BVV Den Bosch tegen de KNVB. “Er is een redelijke kans dat dit vonnis bij de beroepsrechter geen stand houdt. De hele gang van zaken is in strijd met het verenigingsrecht. De Utrechtse rechter had de eis van Den Bosch naast zich neer moeten leggen. Dit is immers een interne zaak van de voetbalbond. De KNVB moet wel in beroep gaan omdat deze uitspraak een precedent kan scheppen. Het is voorlopig in het vervolg de moeite waard een beslissing van de KNVB aan te vechten bij de rechter.”

Feyenoord eist van de KNVB ook een geldelijke vergoeding als er gespeeld dient te worden. Voorzitter Amandus Lundqvist van de Rotterdamse club: “Wij stellen de KNVB, als organisator van de finale, verantwoordelijk voor de eventuele financi(..)ele schade die Feyenoord nu kan oplopen. Wij vinden het onredelijk dat er bij het duel geen publiek mag worden toegelaten. Dat doe je alleen als strafmaatregel, terwijl de tuchtcommissie heeft vastgesteld dat Feyenoord geen enkele blaam treft.”

Feyenoord is niet in staat op korte termijn een elftal op de been te brengen. Lundqvist: “Onze spelers zijn momenteel verspreid over de hele wereld. Regi Blinker, bijvoorbeeld, is momenteel ergens in de buurt van Miami. We kunnen hem waarschijnlijk niet bereike. Bovendien, volgens de CAO hebben de spelers recht op vakantie (vier weken, waarvan drie aaneengesloten, red.). Het is arbeidsrechtelijk dus ook onjuist. Hun rustperiode was door de vroege seizoenstart toch al kort.

Op 12 juli begint de training weer. Er wordt geen enkele rekening gehouden met de belangen van Feyenoord. Terwijl de tuchtcommissie van de KNVB ons aanvankelijk van alle blaam heeft gezuiverd. Nu wordt ons een dictaat opgelegd. Het spelen zonder publiek zien wij als een strafmaatregel. Mochten we dan toch gedwongen worden om zondag acte de precense te geven, dan wel minimaal onder dezelfde omstandigheden als op 2 juni.''

BVV Den Bosch heeft zijn spelers vorige week verzocht een vakantieadres achter te laten. Manager Chris van der Laar meent dat het voor de Brabantse eerstedivisieclub dan ook niet al te veel problemen oplevert om zondag een representatief elftal op de been te brengen.

Wat betreft de omstandigheden stelt hij dezelfde voorwaarden als Feyenoord. “Wij zijn bereid te spelen, maar dan wel volgens de regels zoals de KNVB die voorschrijft voor de bekerfinale. Dus met publiek en en een eventuele mogelijkheid op een replay als de eindstand gelijk is. De rechter heeft dat onder punt 5.15 ook bepaald. Overigens zetten wij gezien de veiligheid vraagtekens bij De Goffert als locatie.”

Feyenoord vreest een strop van ongeveer een miljoen gulden als de club de beker door welke omstandigheid dan ook weer moet inleveren.

Directeur drs. Martin Snock: “Zonder deelname aan het Europa Cup II-toernooi voorzie ik een grote inkomstenderving. De wedstrijden op zich hebben we voorzichtig begroot, want je weet vantevoren nooit wie je loot en hoever je komt. Maar er zijn wat nevenaspecten. We wilden bijvoorbeeld de prijzen van de seizoenkaarten aanpassen. En verder hebben we de supercup-wedstrijd tegen PSV wel in de begroting voor het volgend seizoen meegenomen. Met andere woorden: er staan voor Feyenoor toch grote belangen op het spel.”

Van de selectie van Feyenoord verblijft alleen John de Wolf noodgedwongen thuis. Hij herstelt van een meniscus-operatie en moet dagelijks revalideren om bij de hervatting van de training op 12 juli weer fit te zijn. De Wolf: “Ik ben hier niet blij mee. Dit kan echt alleen in Nederland. Hadden we eindelijk eens een prijsje verdiend, word je dat weer afgenomen. Ik zie ook geen mogelijkheden om die wedstrijd op orte termijn over te spelen. De meeste spelers zwerven over de gehele wereld. En na zo'n vakantie kun je niet zomaar het veld opstappen. Dan duurt het toch wel tot augustus voordat je fysiek in staat bent om op dit niveau weer een dergelijke inspanning te leveren.”

De Wolf, die de laatste maanden bij Feyenoord onder trainer Wim Jansen een opmerkelijke progressie doormaakte, is niet bang voor een hernieuwde kennismaking met Den Bosch. “We hebben ons eenmaal vergist in die ploeg. Dat gebeurt geen tweede keer. Bovendien heeft het kort geding zoveel olie op ht vuur gegooid dat wij extra gebrand zullen zijn op een goed resultaat. Iedere Feyenoorder zal uiterst gemotiveerd het veld opstappen. Het overspelen van de tweede helft is dan ook een formaliteit.”UEFA-secretaris Aigner liet gisteren weten dat “uiterlijk 30 juni een naam uit Nederland voor de Europa Cup 2 binnen moet zijn. Ons maakt het niets uit of dat Feyenoord is of Den Bosch”.

Van dispensatie wil hij niets weten. In 1979 kregen de bekerhouders vanDenemarken, Hongarije en Rusland wel alsnog toegang tot het toernooi. En in 1984 mocht FC Porto nog meedoen. De regels zijn nu strenger geworden, stelde Aigner.

KNVB-voorzitter Jo van Marle, penningmeester in het UEFA-bestuur, is bereid nog te bemiddelen voor de profsectie van de Nederlandse voetbalbond. “Mogelijk lukt het mij uitstel te krijgen tot 11 juli.

Maar op de dag van de loting zal bekend moeten zijn wie Nederland volgend seizoen verteenwoordigd in het toernooi voor bekerwinnaars.''