Ex-beleggers Center Parcs willen alsnog geld hebben

ROTTERDAM, 25 JUNI. Drie voormalig aandeelhouders van Center Parcs vorderen schadevergoeding van het Rotterdamse recreatieconcern en diens eigenaar Scottish & Newcastle. Daartoe zullen zij beide bedrijven deze week dagvaarden. Dit heeft een van de aandeelhouders, R. Cook, vanmorgen bevestigd.

De drie oud-aandeelhouders vinden dat zij financieel zijn benadeeld omdat Center Parcs onjuiste informatie zou hebben gegeven over de gang van zaken rond het bod dat de Britse bierbrouwer vorig jaar deed op de aandelen die Scottish & Newcastle nog niet in bezit had (circa 25 procent). In 1989 verwierf Scottish & Newcastle een belang van 75 procent in Center Parcs, onder meer van grootaandeelhouder en oprichter Piet Derksen. Nog tijdens de aandeelhoudersvergadering in juni vorig jaar werd de aandeelhouders te kennen gegeven dat de Britten in ieder gaval tot 1992 geen bod op het restant van de aandelen zouden uitbrengen. Center Parcs wilde haar Nederlandse karakter handhaven en voorlopig aan de beurs genoteerd blijven. Cook en zijn medestanders verkochten vervolgens hun stukken voor circa 60 gulden. In september kondigde Scottish & Newcastle echter aan 80 gulden te bieden voor de restererende 25 procent van de aandelen.

Daardoor liepen de aandeelhouders die hun stukken al hadden verkocht de overnamepremie van circa 20 gulden mis.

“Wij voelen ons te kort gedaan. Het gaat niet alleen om een schadevergoeding maar ook om het principe”, aldus Cook vanmorgen.

Cook wil niet zeggen wie de andere twee aandeelhouders zijn. Maar naar verluid zou ook R. Sjenitzer, oud-eigenaar van postorderbedrijf Overtoom en een van de aandeelhouders die ook boos is op John Fenterner van Vlissingen van Noro, bij Cook hebben gevoegd. Samen met nog een Britse belegger zouden de ex-aandeelhouders ongeveer 100.000 aandelen hebben verkocht. De schadeclaim komt dus neer op circa 2 miljoen gulden.

Cook wilde niet alleen naar de rechter stappen omdat zijn eigen belang daarvoor te klein was. De kosten zouden dan niet tegen de bsaten opwegen. Cook denkt dat, indien de rechter de vordering honoreert, de zaak een precedentwerking kan hebben voor andere mogelijk benadeelde aandeelhouders.