Een mandje met financiele opties

De nieuwe beursweek is flauw begonnen. De index van de beurs in Tokio daalde 510 punten tot 23765. Dat is wellicht een reactie op het duister functioneren van de Japanse beurs. Twee grote bemiddelaars, en al eerder enkele andere, hebben aan hun beste klanten de op aandelentransacties geleden verliezen vergoed. Zoiets is niet toegestaan, omdat anders een effectenbank met het geld van grootbeleggers de koersen op de beurs kan manipuleren. Die beleggers lopen nauwelijks enig risico als een ander hun verliezen vergoedt. Voor de beurs in Tokio komen de nieuwe schandalen, er blijken ook banden met misdadige organisaties te bestaan, op een slecht moment omdat de internationale beurzen in een heftige strijd zij gewikkeld om hun omzetten op peil te houden. Of is het juist een teken van kracht dat men dergelijke misstanden openbaart?

De beursindexen van Londen, Frankfort en de Optiebeurs sloten maandag iets meer dan een procent lager. Op zo'n dag blijft Wall Street niet achter. De Dow Jones sloot bij weinig omzet 52 punten of bijna twee procent lager op 2913 en dollar daalde naar 2,01 gulden.

Het lijkt of de beurzen de moed even hebben opgegeven, maar dat wil niet zeggen dat beleggers dat ook moetedoen. Wie bepaalde opties en aandelen combineert in een mandje of basket, als onderdeel van een grotere portefeuille, kan goede resultaten behalen als de beurs flink gaat stijgen of dalen. Een voorbeeld ter verduidelijking.

Koop 100 stuks ieder van de fondsen ABN-Amro (koers 38,30), Aegon (119,40) en ING, het verbond van Nationale, NMB en Postbank, (51,40) voor ongeveer 21 duizend gulden en stel een mandje samen met verzekeringsmaatschappijen en banken. Eerder dit jaar bereikten deze fondsen een hoogste koers van respectievelijk 39,40, 133,90 en 54,10 gulden. Samen 227,40 gulden of iets meer dan 8 procent boven het huidige peil. Dat is niet erg spectaculair en bovendien is de berekening niet meer dan een theoretische benadering.

Maar de omzetten in de branche liggen dit jaar waarschijnlijk veel hoger dan vorig jaar, omdat door de mogelijke invoering op 1 juli van de Wet Brede Herwaardering die de fiscale voordelen van lijfrente-, koopsom- en kapitaalverzkeringen beperkt, en de intensieve reclame-campagnes voor deze verzekeringen, heel veel mensen nog snel iets afgesloten hebben. Het mandje kan dus best in waarde toenemen als straks de halfjaar resultaten naar buiten komen.

In plaats van een mandje met aandelen, kan een veel goedkoper alternatief samengesteld worden door meerjarige call-opties te kopen.

Het niet belegde bedrag kan op een renterekening gezet worden. Op de genoemde fondsen bestaan opties diein januari 1992, 1993 en 1994 aflopen. Zie ook het dagelijkse koersen overzicht, de rechterkolom, in deze krant.

Op ABN-Amro is de call januari 1994 met een looptijd van nog tweeenhalf jaar en een uitoefenprijs van 32,50 een geschikt alternatief. De optie, vergelijkbaar met 100 aandelen, kost ongeveer 800 gulden en 100 aandelen 3830 gulden.

Voor Aegon is de call januari 1994 uitoefenprijs 110 gulden en een koers van 26 gulden (aandeel 118,80) een mogelijkheid. Voor ING de call januari 1994 47,80 voor 9,00 glden, aandeel 51,20.

De drie call-opties samen kosten ongeveer 4.300 gulden en dat is een vijfde van de vergelijkbare investering in de aandelen. Tegenover het voordeel van de lagere investering staan twee nadelen: de looptijd van de opties is beperkt (aandelen niet) en de opties keren geen dividend.

Het tweede punt wordt gecompenseerd door de rente-opbrengst van het niet in opties belegde bedrag van 16.700 gulden (21.000 min 4.300) dat jaarlijks 1.170 gulden aan (7 procent) rente (voor een deel IB-vrij) opbrengt. Op 21.000 gulden aan aandelen is dat een redelijk rendement van 5,6 procent.

De geschetste strategie, meerjarige call-opties in plaats van aandelen, heeft als bijkomend voordeel dat lagere koersen veel minder inwerken op opties dan op aandelen. Het mandje levert natuurlijk alleen een goed resultaat op als de koers van de onderliggende op gaat lopen. Wie daar niet op wil wachten, kan met de lange calls as dekking kortlopende opties schrijven. Bij voorbeeld de januari 1992 van Aegon met uitoefenprijs 125 gulden voor 5 gulden of 500 gulden per optie. En ook de ING januari 1992 op 55 gulden voor 1,60 gulden of 160 gulden per optie. In de genoemde voorbeelden is geen rekening gehouden met transactiekosten.

    • Adriaan Hiele