Duclos-Lassalle in Midi Libre sterkst

ROTTERDAM, 25 JUNI. Gilbert Duclos-Lassalle voelt zich als in zijn jonge dagen. In de Midi Libre reed de Franse veteraan op 37-jarige leeftijd het hele wielerpeloton Libre op grote achterstand. Duclos-Lassalle, ploeggenoot van Tourwinnaar Greg LeMond, werd gisteren in de afsluitende tijdrit derde en vergrootte zijn voorsprong op de nummer twee in het eindklssement, Martial Gayant, tot ruim vier minuten.

Duclos-Lassalle pakte de leiderstrui in de tweede rit, toen hij in de stromende regen meesloop in een ontsnapping. De renner uit Pau verdedigde het tricot in de bergetappes met succes. In de koninginnerit op zondag finishte hij als tweede. De laatste hindernis voor de eindzege vormde gistermiddag de tijdrit over ruim 24 kilometer in Decazeville. Duclos-Lassalle, die in twee seizoenen slechts het weinig aansprekende Criterium der Azen won, vobracht de laatste opdracht voortreffelijk. Moreau won, met tien seconden voorsprong op Marie. Duclos-Lassalle volgde met een achterstand van 21 tellen.

Gert-Jan Theunisse stapte in de ochtenduren in het eerste gedeelte van de zesde rit af en vertrok naar Spanje waar hij vandaag in de Omloop van de Mijnvalleien is gestart. In het algemeen klassement eindigde Jan Siemons als beste Nederlander op de twaalfde plaats.

In de Rode van Zwitserland staat Luc Roosen voor zijn belangrijkste zege in zijn loopbaan. De renner uit de ploeg van Jose de Cauwer volgde gisteren in de laatste grote bergetappe zijn concurrenten in het hooggebergte op de voet. In het algemeen klassement behield Roosen behield zijn voorsprong van 33 seconden op nummer twee, de Fransman Pascal Richard. De renners moesten in de langste rit van de ronde, over 252 kilometer van Burglen naar Ulrichen, drie bergen bedwingen.

De eerste cl, de Brunig Pass met de top op 2224 meter, bracht Roosen in grote moeilijkheden. De Belg moest zijn voornaamste concurrent Richard laten gaan. De Zwitser mocht zch tijdens de beklimming even de nieuwe leider voelen.

Roosen sloot later weer aan bij de eerste groep, die jacht maakte op de ontsnapte Italiaan Vona. In de achtervolgersgroep zaten naast Richard ook de Amerikaan Hampsten, de Schot Millar en de Nederlander Bouwmans. Van Hampsten werd bij de tweede berg, die de renners naar het dak van de ronde voerde, vuurwerk verwacht. De Amerikaan ging zondag in de tijdrit niet tot het uiterste. De tweevoudig winnaar van de ronde had zijn achterstand teruggebracht tot twee minuten en 33 seconden en dacht in de koninginnerit het verschil te kunnen wegwerken.

Hampsten kon zich op de Furka echter niet van Roosen losmaken. De Belg, genspireerd door zijn herstel op de eerste col, nam zelf het initiatief. Richard moest enkele keren diep gaan om de klassementsleider bij te blijven. “Nu ik de Furka Pass heb overleefd, kan ik aan de eindzege gaan denken”, zei de Belg zelfverzekerd.

Robert Millar mocht in de slotfase de achtervolgersgroep wel verlaten. De Schot ging in zijn eentje achter Vona aan. Op de top van de Furka bedroeg het verschil twee minuten. In de afdaling naar Ulrichen snoepte de ploeggenoot van Greg LeMond slechts enkele seconden van zijn achterstand af. Roosen finshte in de groep met Fondriest, Richard, Hampsten en Bouwmans op 3 minuten en 22 seconden van de winnaar.

Greg LeMond bereikte 23 tellen later de finish als elfde. De Amerikaan was daarmee tevreden. “Ik ga beter rijden”, meldde hij na de finish.

Steven Rooks en Erik Breukink konden dat na afloop niet zeggen. Rooks leverde bijna tien minuten op de winnaar in, Breukink (in gezelschap van Alcala) meer dan veertien.