Delors eind '92 weg bij EG-Commissie

BRUSSEL, 25 JUNI. Jacques Delors, de voorzitter van de Europese Commissie, zal zijn functie eind volgend jaar neerleggen. Hij heeft dat gisteren in besloten kring gezegd.

Tot dusver circuleerden geruchten in Brussel dat de Commissievoorzitter bereid was na zijn ambtstermijn, die eind volgend jaar afloopt, nog twee jaar aan te blijven, om het op die manier voor premier Lubbers gemakkelijker te maken per 1 januari 1995 het voorzitterschap van de Europese Commissie over te nemen.

Nu blijkt echter dat Delors na zijn huidige ambtstermijn van plan is een punt te zetten achter zijn Europese carriere. Hij zou zich via een burgemeesterschap van de stad Bordeaux willen voorbereiden op de campagne voor het Franse presidentschap, waarvoor de verkiezingen in 1995 worden gehouden.

Volgens kringen rondom Delors zou de Commissievoorzitter het en grote eer vinden als hij door Lubbers wordt opgevolgd. Ook in diplomatieke kringen in Brussel is de Nederlandse premier een duidelijke favoriet.

Een hooggeplaatste Franse diplomaat bij de EG meende dezer dagen dat Lubbers een “uitstekende” voorzitter van de Europese Commissie zou zijn die over veel gezag en internationaal gewicht beschikt.

Ook bij de Britten ligt Lubbers goed. Alleen de Duitsers geven de indruk dat zij er niet zeker van zijn of hun stem naar een Nederlander oet gaan. “Waarom geen Duitser”, was de tegenvraag die kortgeleden werd gesteld op de vraag of de Bondsrepubliek een kandidatuur van Lubbers zou steunen. Met een Duitse Commissievoorzitter zou immers het toegenomen gewicht van Duitsland in de EG tot uitdrukking worden gebracht.