Cao-overleg in stukgoed wordt hervat

ROTTERDAM, 25 JUNI. De Rotterdamse stukgoedwerkgevers zijn bereid het overleg over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst te hervatten. De Vereniging van Rotterdamse Stuwadoorsbedrijven (VRS) en de Stichting Samenwerkende Havenbedrijven (SHB), die de banenpool beheert, hebben de vervoersbonden van FNV en CNV uitgenodigd morgen om tien uur weer aan de onderhandelingstafel te komen.

Morgenmiddag om drie uur zou het ultimatum aflopen dat de Vervoersbond FNV gisteren aan de stukgoedwerkgevers had gesteld, nadat de onderhandelingen vorige week vrijdag waren afgebroken. De Vervoersbond CNV achtte een rustperiode van enkele dagen wenselijk alvorens verder te gaan met onderhandelen.

Over de eisen die de bond in het ultimatum heeft gesteld willen de werkgevers zich nog niet uitlaten. Eerste onderhandelaar L.F.J. Jansen van de Haven Werkgevers Vereniging SVZ zegt dat “de werkgevers bereid zijn om nogmaals na te gaan of binnen de gestelde loonruimte een voor partijen aanvaardbare oplossing kan worden gevonden”.

De werkgevers kwamen in hun “eindbod” van afgelopen vrijdag met een loonstijging van bijna 11 procent voor een twee-jarige cao (structureel 2,5 procent loonsverhoging per 1 april '91 plus 1,5 procent op 1 april '92 en prijscompensatie). De bonden vinden het bod onvoldoende. Zij willen niet alleen 3,5 procent per 1 april '91 maar ook afspraken over uitbreiding van de werkgelegenheid.