Batterij is duurste en vuilste energiedrager

DEN HAAG, 25 JUNI. Een goede en schone batterij is moeilijk te vinden. Na een test van 34 wegwerpbatterijen blijkt er volgens de Consumentenbond slechts een te voldon: de Philips Green Alkaline LR6. Beter is het om voor een oplaadbare batterij te kiezen.

De wegwerpbatterij is de meest milieubelastende en duurste energiedrager, zo stelt de bond in een vergelijking. Het per dag twee uur gebruiken van een walkman kost op het lichtnet jaarlijks zo'n drie gulden, op wegwerpbatterijen 144 gulden (64 lege batterijen) en op oplaadbare batterijen ruim dertig gulden (afschrijving inclusief oplader: een jaar).

Veruit de meest milieubelastendewergwerpbatterij is de kleine knoopcel van kwik-oxyde. Ondanks afspraken in 1985 dat die binnen vier jaar zou verdwijnen, is de knoopcel nog steeds te koop. Gewone (zinkbruinsteen) en akalinebatterijen belasten het milieu behalve door hun samenstelling ook door hun aantal: respectievelijk 45 en 35 miljoen per jaar.

Bij oplaadbare batterijen zijn de afspraken tussen fabrikanten en overheid evenmin nagekomen. Dit jaar zou 80 procent van deze afdankertjes worden ingezameld. Hooguit de helft van dit percentage wordt gehaald.

Inzamelvoorzieningen bij winkels zijn vaak slecht, vooral bij Bart Smit (speelgoed), juweliers, supermarkten en doe-het-zelfzaken. All Wave, Hema, Giraffe en C 1000 komen wel goed uit de bus.

Een bron van zorg vormt voor de Consumentenbond de opkomst van snoerloze apparaten met ingebouwde oplaadbare nikkel- en cadmiumbatterijen. De bond vindt dat deze cellen niet ingebouwd zouden moeten zijn om inzameling te veremakkelijken.

De consumentenorganisatie heeft tegen Panasonic Alkaline en Philips Green Line (geen alkaline) een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie omdat die zich met een gevoerd symbool voor milieuvriendelijkheid schuldig zouden maken aan misleiding.