Amsterdam introduceert in augustus parkeer-chip

AMSTERDAM, 25 JUNI. In Amsterdam kunnen automobilisten binnenkort parkeren met een zogenoemde 'parkeer-chip'. Dat is een apparaatje dat na invoering van een magnetische parkeerkaart automatisch de verbruikte parkeertijd afschrijft.

Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse dienst parkeerbeheer zal waarschijnlijk in augustus met de invoering ervan worden begonnen. De enthouiaste reacties van het Amsterdamse bedrijfsleven op een brief van de dienst, waarin de 'parkeer-chip' werd voorgesteld, hebben parkeerbeheer hiertoe doen besluiten.

De gebruiker moet het apparaat, ter grootte van een zakrekenmachine, op het dash-board leggen, zodat controleurs kunnen aflezen of hij nog 'parkeerkrediet' heeft. De 'parkeer-chip' kan alleen gebruikt worden op gemeentelijke parkeerplaatsen, dus niet in parkeergarages, die in Amstrdam in particuliere handen zijn, maar wel op alle parkeerhavens in de binnenstad.

Het van oorsprong Franse systeem, in Nederland op de markt gebracht door HAS Transport Systems, heeft als voordeel dat de gebruiker slechts betaalt voor de tijd die hij daadwerkelijk parkeert.

Parkeermeters geven geen geld terug, zodat het kan voorkomen dat de parkeerder teveel betaalt. Een voordeel van de magneetkaart boven de gebruikelijke parkeerkaart is dat hij niet persoonsgebonden is.

Klingeld voor de parkeerautomaat is ook niet meer nodig. De dienst parkeerbeheer besloot de belangstelling voor de 'parkeer-chip' te polsen na klachten van het bedrijfsleven. De oude betalingssystemen zouden arbeidsintensief en omslachtig zijn, zeker voor zakenrelaties die maar een dag in de stad waren.

De 'parkeer-chip' zal voorlopig uitsluitend aangeboden worden aan Amsterdamse bedrijven, vanwege de kosten die eraan verbonden zijn. Het apparaat kost 250 gulden en de gneetkaart telkens negen gulden bovenop de kosten van de eenheden parkeertijd. Deze kosten zijn volledig voor rekening van de parkeerder. De woordvoerder van de dienst sluit echter niet uit dat op termijn ook particulieren de beschikking kunnen krijgen over het systeem. Het apparaat zou vooral voor invaliden een uitkomst kunnen zijn, omdat het heen en weer lopen naar de parkeerautomaat overbodig maakt.

Volgens de dienst parkeerbeheer is Amsterdam de eerste Nederlandse gemeente waar de parkeer-chip zal worden gebruikt. In Frankrijk wordt het in overschillende steden al tot tevredenheid van de gebruikers toegepast.