Ambassadeur van Colombia neemt ontslag na kritiek

BOGOTA, 25 JUNI. De Colombiaanse ambassadeur in Zwitserlan en voormalig minister van justitie Enrique Parejo heeft zijn ontslag aangeboden, nadat hij in een open brief kritiek had geleverd op de drugspolitiek van zijn land.

Naar aanleiding van de aanhouding vorige week van Pablo Escobar, leider van het cocanekartel van Medellin, schreef Parejo in de krant El Espectador dat niet de drugsbandieten zich overgaven aan de staat, maar dat de staat voor het drugsterrorisme “gecapituleerd” was.

Parejo heeft daarop laten weten niet langer als ambassadeur een politiek te willen steunen die hij schadelijk acht voor zijn land.

Bogata heeft het ontslag vooralsnog geweigerd, omdat men zegt te vrezen voor Parejo's leven, wanneer hij vanuit Zwitserland terugkeert naar Colombia. In zijn vroegere functie heeft Parejo zich steeds een voorstander betoond van een harde aanpak van de cocanekartels. Bij een aanslag in 1987 raakte Parejo zwaar gewond. Op zijn hoofd zou nog steeds een prijs staan. (Reuter)