Alleen dollar houdt handelaren actief, LCI blijft dalen

ROTTERDAM, 25 JUNI. “De omzet is om te huilen. Er is genoeg geld, maar niemand durft op dit moment in de markt te stappen”, verzuchtte vanmorgen een hoekman. Slechts de kleine bokkesprongen van de Amerikaanse dollar zorgden voor enige beweging op de Amsterdamse effectenbeurs.

AMSTERDAM Alleen de zon ontbreekt nog, maar verder is het definitief zomer op het Beursplein. Lokale fondsen zorgden vandaag voor enige beweging, al blijven de volumes in de meeste gevallen erg laag. De bewegingen van de dollar - opening vanmorgen op 2,01 gulden, koers om 13.00 uur 2,0203 gulden - haddenmarginale invloed op de koersen van de internationals. De CBS-stemmingsindex die gisteren 1,1 punt lager sloot op 94,4 punten, noteerde om 13.00 uur 0,1 punt lager.

Het fors lagere slot van Wall Street had weinig effect op de Europese beurzen die zich vandaag leken te herstellen van de verliezen van gisteren. “We wachten op een inspiratiebron. Maar zowel vanuit New York, als vanuit de andere Europese beurzen gebeurt er niets”, sprak een beurshandelaar vanmorgen. Enkele beursanalisten voorspellen dat de dollar door zal stijgen tot een niveau van 2,08 gulden. Dergelijke berichten versterken de angst voor inflatie, maar hebben vooralsnog weinig effect op de beurs.

De internationals cirkelden vanmorgen wat stuurloos rond hun openingskoers. De meeste hoofdfondsen reageerden met lichte winst op de iets hogere dollarkoers omstreeks het middaguur. Alleen Koninklijke Olie zag vijf dubbeltjes verdwijnen op 156,60 gulden, in lijn met de notering op Wall Street. Unilever (slot gisteren: 162,30 gulden) verloor twee dubbeltje. Philips (slot gisteren: 31,80 gulden) dikte tien cent aan. Nedlloyd, dat een nieuwe financial manager aantrok, verloor drie dubbeltjes op 55,00 gulden. De chemiefondsen Akzo (slot: 114,50) en DSM (slot: 115,40) wonnen beide een dubbeltje.

Een van de meest opvallende parallelmarktfondsen van de laatste weken is LCI Computer Group. Het fonds heeft het jarenlang voortreffelijk gedaan, noteerde vorig jaar nog een hoogste koers van 17,90 gulden, maar wordt op dit moment meegesleept in de vrije val n de computerfondsen. “De omzet in aandelen LCI blijft redelijk. Dagelijks druppelen er 5.000 tot 10.000 stukken aan de markt. Maar de koers blijft met dubbeltjes zakken en ligt inmiddels op de helft van de hoogste koers van vorig jaar”, aldus een beurshandelaar vanmorgen. De koers van LCI noteerde omstreeks het middaguur weer twee dubbeltjes lager op 8,80 gulden.

Daarnaast springen de papierfondsen in het oog. Handelaren menen dat vooral de handel in aandelen Gelderse piergroep wat achter blijft.

“Het aandeel van Gelderse is relatief erg goedkoop, maar niemand stapt erin. Papierfabrieken zullen nu eenmaal nooit schreeuwen dat het heel goed met ze gaat, want dan roepen de afnemers vervolgens dat de prijs van papier wel omlaag kan”, zei een handelaar. De koers van Gelderse Papiergroep (slot: 73,30 gulden) steeg vanmorgen twee dubbeltjes. Berghuizer Papierfabriek (slot: 54 gulden) dikte eveneens twee dubbeltjes aan en KNP won zes dubbeltjes.

Zowarenfabrikant Van Melle is daarentegen volgens handelaren een “vreselijk duur aandeel”. Van Melle roept al enige tijd dat het niet wil worden overgenomen en dat het voldoende beschermd is tegen eventuele overnamepogingen. “Het lijkt een beetje op het Verkade-verhaal dat aanvankelijk ook niet overgenomen wilde worden maar uiteindelijk toch voor de bijl ging”, zei een handelaar vanmorgen. Speculerend op een dergelijke ontwikkeling is er waarschijnlijk een marktpartij die via gespride aankopen langzamerhand een groot aandeel in Van Melle heeft opgebouwd. De koers van Van Melle verloor vanmorgen twee gulden op 366,00 gulden.

NEW YORK Wall Street moest gisteren fors terug. De duikeling van de Japanse aandelenkoersen in Tokio was de voornaamste oorzaak voor de gedrukte stemming. In de loop van de dag gleden de koersen in New York steeds dieper weg. Het Dow Jones industrieel gemiddelde eindigde uiteindelijk bijna 53 punten lager op 2.913,01 punten.

LONDEN Op de beurs van Londen openden de aandelenkoersen lager als gevolg van de angst dat een sterkere dollar kan leiden tot hogere Duitse rente. Een verlaging van de Britse rente wordt daardoor onwaarschijnlijker. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 29,3 punten lager sloot op 2.4458,2 punten, noteerde omstreeks het middaguur 3,7 punten hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen continueerden vandaag de dalende trend van gisteren. Handelaren wezen echter op de extreem dunne handel die ero zou kunnen wijzen dat de prijzen hun laagste punt hebben bereikt. De zorg over de financiering van Duitslands toekomstige hoofdstad Berlijn blijft het gesprek van de dag. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 20,3 punten lager sloot, noteerde rondom het middaguur 2,38 punten lager.

TOKIO De beurs van Tokio heeft zich hersteld van het slechte begin van de week. Vandaag schudde het de gevolgen van de grte bankschandalen van zich af en trok het zich niets aan van het forse verlies van Wall Street. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 141,96 punten hoger op 23.907,42 punten.