'Zilveren' team van Bianchi mist bloed, zweet en tranen

PARIJS, 24 JUNI. De Duitse hoc keyploeg zorgde met de winst in de EK-finale op Oranje voor gerechtigheid. De gouden medaille paste na de onverkwikkelijke affaire rondom bondscoach Rob Bianchi deze keer namelijk zeker iet bij Nederland en de KNHB. Want Europese titel of niet, de crash - zoals aanvoerder Marc Delissen het conflict pleegt te noemen - kent na zes rumoerige maanden geen winnaars. Nog niet althans. De spelers wilden Jorritsma terug als bondscoach en hem krijgen ze vanaf volgende week maandag ook. Maar pas bij succes op de Olympische Spelen in Barcelona - een gouden medaille - kan echt van een overwinning worden gesproken.

Het Europees kampioenschap betekende voor een aantal spelers niet meer dan de tijd uitzitten met een ongewenste bondscoach, Bianchi. Zij hebben desondanks naar hun zeggen in Parijs “met het bloed in de ogen” om het goud gestreden, de tenues waren na afloop van de finale tenminste doorweekt van het zweet. Maar het was duidelijk dat er iets aan de Oranjeploeg mankeerde.

Zoals Tom van 't Hek, de 217-voudig international die gistermiddag op de tribune zat. Hij vond dat deze Nederlandse ploeg geen moment had uitgestraald dat het Europees kampioen wilde worden. n grote teleurstelling was bij de spelers na afloop dan ook geen sprake. Ze hadden er geen moeite mee zich te hullen in de vanaf de tribune toegeworpen t-shirts die gezien het opschrift alleen voor winnaars waren bestemd: As the finishing touch God created the Dutch.

Rob Bianchi bekende dat hij Van 't Hek er graag in Parijs bij had gehad. Dat was ook de bedoeling geweest, maar de routinier raakte een paar weken na zijn rentree bij Oranje aan de knie gebsseerd. “Van 't Hek”, constateerde de scheidende bondscoach, “kan volgens iedereen dan wel de vriend van Bianchi zijn, maar hij is iemand die een ploeg over een dood punt heen kan helpen.” En zo'n figuur miste Bianchi gistermiddag in Parijs. Hij vond dat “een stuk of zeven” van zijn spelers tegen de Duitsers onder hun kunnen hadden gepresteerd.

Dat Bianchi dat aantal noemde kan bijna geen toeval zijn geweest. Het waren in februari ook zeven spelers die Bianchi's nctioneren ter discussie stelden. “Maar”, voegde de scheidende bondscoach eraan toe, “ik wil niemand iets verwijten. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zich bij het EK voor honderd procent heeft ingezet. Ik heb geen moment het idee gehad dat ik in de maling werd genomen.”

Bianchi bleef na zijn afscheidswedstrijd zo correct mogelijk. Hij haalde alleen echt uit naar bondsbestuurslid Theo Ykema die volgens hem de zaak rondom de wisseling van het coachschap bij Oranje “stuntelig” had afgehandeld. Maar”, sprak Bianchi op het moment dat zijn spelers op het erepodium de zilveren medaille kregen omgehangen, “Ykema is naar ik heb gelezen zelf zeventien jaar coach van de jeugd van Oosterbeek geweest. Dus is hij misschien iets anders gewend.”

Bondsvoorzitter Wim Cornelis zei na afloop van het EK te betreuren dat Bianchi op het menselijke vlak onrecht is aangedaan. ,at wens je niemand toe.''

Gezien de voorgeschiedenis hadden Nederlanders met een grote fantasie verwacht dat Bianchi zich meteen na het eindsignaal in de EK-finale met een helicopter uit het Stade Jules Noel zou laten wegvliegen. Zo'n stunt had de ex-voetballer echter niet in gedachte. Hij laadde anderhalf uur na de eindstrijd op de parkeerplaats van het hockeycomplex in Parijs gewoon samen met zijn kinderen de koffers in zijn eigen auto. Bianchi reisde gisteravond niet met de spelersbus mee terug naar Nederland, maar dat had volgens hem geenspeciale betekenis.

“Mijn vrouw is me komen ophalen, heel gezellig.”

Bij Bianchi waren geen emoties of opgekropte woede te bespeuren. Hij zei trots te zijn op de zilveren plak om zijn hals en hij bestelde lachend bij een journalist een foto waarop hij in de sneeuw staat afgebeeld. “Dat symboliseert voor mij het feit dat een coach uiteindelijk altijd alleen in de kou staat.”

Vervolgens troostte Bianchi de moeder van speler Eric Jazet, bij wie de tranen over wangen vloeiden toen zij Bianchi kwam bedanken “voor alles wat je voor mijn zoon hebt gedaan”. De pas 19-jarige Jazet behoort samen met andere verdedigers Van Pelt en Pierie tot de spelers die onder Bianchi een basisplaats kregen . “Zij hebben het perfect gedaan”, oordeelde de coach over zijn jongens.

Het is de vraag of van dit groepje jongeren iedereen ook tot de Olympische selectie van Jorritsma zal behoren. De nieuwe bondscoach zal ongetwijfeld aan de spelersgroep gaan sleutelen. Het is niet uitgeslon dat andere spelers uit de gouden WK-ploeg van Lahore in het oranje shirt zullen terugkeren, zoals Van 't Hek, toekomstig piloot Crucq, Kooijman en ook veteraan Diepeveen. En daar zullen dan spelers uit de huidige selectie voor moeten wijken, samen met Rob Bianchi, volgend seizoen gewoon coach van SCHC uit Bilthoven.

    • Hans Klippus