Top Japanse effectenhandel treedt af na schandaal maffia

ROTTERDAM, 24 JUNI. De presidenten van twee grote Japanse effectenhuizen hebben vandaag hun aftreden aangekondigd in verband met financiele schandalen, onder meer met de Japanse maffia. De koersen daalden in reactie hierop in Tokio met ruim 2 procent.

Het Japanse blad Asahi Shimbun onthulde vrijdag dat Nomura, de grootste effectenhandelaar in de wereld, en Nikko (nummer drie) 36 miljard yen (520 miljoen gulden) hebben geleend aan Susumu Ishii, de ex-leider van de maffiabeweging Inagawa-kai. Bovendien werd bekend dat de effectenhandelaren selectief klanten geld hebben geboden als compensatie voor de koersverliezen op de Tokiose beurs. Deze voorkeursbehandeling zou beperkt blijven tot grote beleggers en versterkt het beeld van een gemanipuleerde Japanse beurs.

Een woordvoerder van Nomura gaf toe dat er contacten met de maffia zijn geweest via een golfclub. Nomura zou echter niet geweten hebben dat deze met de maffiabeweging was gelieerd. “Aanvankelijk doorzagen we de ware aard van de transactie niet, maar na verder onderzek werd het ons duidelijk” verklaarde een gespannen topman Tabuchi vandaag.

Ook Nikko zegt niet geweten te hebben dat via een tussen persoon met de maffia werd gehandeld.

In drie jaar zouden de vier grote effectenhuizen bijna een miljard gulden verliescompensatie geboden. Vrijdag gaf Nikko op een persconferentie toe dat 17 miljard yen (240 miljoen gulden) als verliescompensatie was uitgekeerd aan beleggers. “Dit incident zal onze geloofwaardigheid aantasten, het spijt ons zeer”. Een woordvoerder noemde de praktijken “verouderd” en achtte herhaling onwenselijk.

Ook Nomura gaf toe verliezen te hebben gecompenseerd. In juli heeft het ministerie van financien al 20 Japanse effectenhuizen op de vingers getikt in verband met geboden verliescompensatie na de beurscrisis van 1987.

Artikel 50 van de Japanse effectenwet verbiedt de handelaren hun clienten vooraf garanties te geven over dekking van eventuele verliezen. Maar Nomura en Nikko ontkennen dat vooaf afspraken zijn gemaakt. Mitsuru Hasegawa, woordvoerder van het ministerie van financien, zei dat “alle aspecten” van de zaak in onderzoek waren en weigerde verder commentaar.

Yoshihisa Tabuchi, president van Nomura, zei vandaag op een persconferentie af te zullen aftreden “om te laten zien dat we betrouwbaarheid en openheid serieus nemen” en bood zijn excuses aan voor het geschadevertrouwen. Hij blijft overigens actief in de top van Nomura als vice-voorzitter.

Nomura maakte bekend dat een aantal top-managers deze zomer geen bonus zal krijgen. Takuya Iwasaki, topman van Nikko, heeft ook zijn aftreden aangekondigd. Nikko heeft disciplinaire maatregelen genomen tegen een aantal managers, waaronder salarisverlagingen voor vier van hen.

Foto:

Een gespannen Yoshihisa Tabuchi, president van Nomura, het grootste effectenkantoor ter wereld, kondigde vandaag zijn aftreden aan in verband met transacties met de Japanse maffia en geboden verliescompensatie aan grote beleggers. (Foto Reuter)