Snelle achterstand hockeyers fataal

De Nederlandse hockeyploeg heeft in de finale van het Europees kampioenschap in Parijs geen schijn van kans gehad tegen Duitsland, dat met 3-1 won. Oranje kwam de achterstand die t al na vier minuten opliep niet meer teboven.

Andreas Becker scoorde na een zeer ingewikkelde strafcornervariant waarbij de hele Nederlandse defensie machteloos toekeek. Dezelfde speler scoorde vlak na rust voor de twee keer en Fischer maakte in de 53ste minuut aan alle onzekerheid een einde door uit een strafcorner hard in te schieten.

De Duitse routiniers Carsten Fischer en aanvoerder Volker Fried speelden in het centrum van de verdediging ijzersterk en de blonde Christian Blunck zorgde er op het middenveld voor dat de Nederlandse spelverdeler Marc Delissen niet in zijn spel kon komen. Nederland kreeg de hele wedstrijd maar drie kansen.

Floris-Jan Bovelander (topscorer van het EK met zeventien treffers) mocht in zeventiende minuut zijn enige strafcorner nemen. Doelman Knauth stopte de bal. Bij een poging uit de rebound te scoren liep Erik Parlevliet een hoofdwond op die ter plekke werd gehecht. Pas in de slotfase dook Nederland weer vaarlijk voor het Duitse doel op.

Invaller Pieter van Ede tikte uit een voorzet van Weterings de bal net naast het doel en tweeeneenhalve minuut later gaf de laatstgenoemde met een gericht schot de eindstand een iets draaglijker aanzien voor Nederland: 1-3.

De vreugde bij de Duitsers over het behalen van de Europese titel werd vergroot omdat de ploeg van bondscoach Paul Lissek zich nu rechtstreeks voor de Olympische Spelen heeft geplaatt en niet aan het kwalificatiettoernooi in Nieuw-Zeeland hoeft mee te doen. Nederland is als wereldkampioen ook al zeker van deelname.