Regering Mozambique: staatsgreep vvorkomen

MAPUTO, 24 JUNI. De regering van Mozambique heeft een aantal burgers en legerofficieren gearresteerd, omdat deze een staatsgreep zouden hebben voorbereid tegen president Joaquim Chissano.

Dat heeft het ministerie van veiligheid in Maputo zaterdag bekendgemaakt. Het ministerie gaf niet aan wanneer de poging tot staatsgreep heeft plaatsgevonden, wanneer de opstandelingen gevangen zijn gezet, wie bij de poging waren betrokken en wat voor militaire rang de betrokkenen hadden. Het zou zowel om actieve militairen gaan als om reservisten.

In de verklaring van het ministerie staat dat de plannen om het bewind van Chissano omver te werpen op een tijdsstip komen “dat er pogingen worden ondernomen om de democratie verder te verdiepen en om een waardige, eerlijke en langdurige vrede te bereiken”. De verklaring is een onverholen verwijzing naar de besprekingen tussen de regering van Mozambique en de rebellenorganisatie Renamo. De besprekingen zijn bedoeld om een einde te maken aan de nu vijftien jaar durende burgeroorlog. Chissano nam in 1987 het presidentschap over van Samora Machel, die dat jaar bij een vliegtuigongeluk om het leven was gekomen.

De regering van Mozambique, een vroegere kolonie van Portugal, heeft afstand gedaan van het eenpartijstelsel en heeft voor volgend jaar vrije verkiezingen in het vooruitzicht gesteld. Het lijkt er op of de mislukte staatsgreep verband houdt met deze verkiezingen. Vorige week vrijdag meldde de BBC dat enkele militaire officieren, ongelukkig met de beloofde meer-partijendemocratie, een staatsgreep aan het voorbereiden waren. (AFP, Reuter)