Rara richt zich na apartheid op vluchteling en illegale

AMSTERDAM, 24 JUNI. De actiegroep RARA (Revolutionaire Anti Racistische Aktie) heeft haar activiteiten verlegd. De groep, die in de jaren '80 voor miljoenen guldens schade aanrichtte in de 'strijd tegen de apartheid', wil zich nu vooral gaan richten op de positie van vluchtelingen en illegale vreemdelingen. Dat verklaren leden van de groep in een vraaggesprek in het eerste nummer van het nieuwe links-radicale maandblad Konfrontatie.

De woordvoerders van de groep, die al enige jaren een sluimerend bestaan leidt, sluiten nieuwe militante acties niet uit, maar voorlopig lijkt men daar weinig heil in te zien omdat het draagvlak daarvoor zou ontbreken. Op de vraag of er nog een beweging is die RARA met haar acties zou kunnen mobiliseren antwoordt men “met een voorzichtig nee.” Volgens de actievoerders is de linkse politiek “een mengelmoes geworden van individualisering van het maatschappelijke, afgeroomd met een life style sausje.”

Rara blijkt tijdens de Golfoorlog nog acties te hebben voorbereid, “tot in een vergevorderd stadium”. Uiteindelijk gingen die niet door wegens tijdgebrek en de, volgens de genterviewden, 'als-mijn-haar-maar-goed-zit'- mentaliteit van links. “Met een aanslag bereik je niets, als die aanslag alleen maar materiele schade oplevert en geen politiek effect heeft.”

Volgens insiders is het overigens waarschijnlijk dat de naam RARA niet op een groep betrekking heeft, maar in de loop der tijden ook door andere groepen en individuen is 'geleend'.