Overval zwarte baretten op Liouwse posities

VILNIUS, 24 JUNI. Soldaten van de 'zwarte baretten', de paramilitaire ordetroepen van het Sovjet-ministerie van binnenlandse zaken, hebben dit weekend volgens de Litouwse regering twee aanvallen uitgevoerd op douaneposten. Zaterdag overvielen ze een douanepost op de luchthaven van Vilnius. Ze mishandelden douanebeambten en namen enkele documenten mee. Op vrijdagnacht staken vier man van de 'zwarte baretten' een post bij het stadje Salociai in brand, op de grens tussen Litouwen en Letland.

De regering van Litouwen zegt dat in de agelopen twee maanden 22 douaneposten bezet of vernield zijn door 'zwarte baretten'. De douaneposten zijn opgericht na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Litouwen in maart vorig jaar en worden gezien als een symbool van Litouwse zelfstandigheid. Het ministerie van binnenlandse zaken van de Sovjet Unie ontkent bevel voor de aanvallen te hebben gegeven. Dit weekend hebben communistische tegenstanders van een onafhankelijk Litouwen tevens de campagne tegen de Litouwse president Landsbergis gentensiveerd. Zaterdag beschuldigden sprekers tijdens een herdenkingsbijeenkomst van de Duitse inval in de Sovjet-Unie in Vilnius de vader van Landsbergis van collaboratie met de nazi's. De vader van Landsbergis, een gepensioneerd architect, zou tijdens de Duitse bezetting als lid van de voorlopige regering van Litouwen een verklaring hebben ondertekend waarin Adolf Hitler en zijn “dappere leger” werden bedankt voor de bevrijding van Litouwen. President Landsbergis, op rondreis door Frankrijk en Noorwegen, was niet bereikbaar voor commentaar. Een medewerker van Landsbergis verklaarde dat de familie Landsbergis in de oorlog juist onderdak had verleend aan joden. Het Sovjet-persbureau Tass vermeldde de beschuldigingen aan het adres van Landsbergis zonder weerwoord van de familie. (AP, AFP)