'Ook Britse vorstin moet meebetalen'

LONDEN, 24 JUNI. De Britse koningin Elizabeth, van wie wordt gezegd dat ze de rijkste vrouw ter wereld is, moet belasting gaan betalen. Dat vindt het Conservatieve lid van het Lagerhuis Anthony Beaumont-Dark. “Als we komen te leven in en samenleving die democratischer is geweest dan die ooit was, dan moeten we allemaal belasting betalen”, aldus het parlementslid. Het bezit van de Britse vorstin wordt geraamd op 22 miljard gulden. Als over haar inkomsten belasting zou worden geheven dan zou dat 24 miljoen per jaar opleveren. Het Britse Lagerhuis stemt volgende maand over een wetsvoorstel om de belastingvrijdom van de koningin op te heffen. De verwachting is chter dat het voorstel er niet door zal komen.

Volgens het Britse zondagsblad Independent on Sunday heeft het Britse vorstenhuis vrijstelling van belasting gekregen dank zij een geheime overeenkomst tussen het paleis en de regering. Zowel koningin Victoria als haar zoon Edward betaalde nog belasting, maar in 1952 zei de Conservatieve regering dat de monarch “natuurlijk” geen belasting hoeft te betalen. Volgens de schrijver Phillip Hall is het feit dat de vorstin geen belasting betaalt juridisch niet te verdedigen. Tegenover het zondagsblad zei hi: “Deze afspraken werden voor het merendeel achter gesloten deuren tot stand gebracht tussen de persoonlijke adviseurs van de vorstin, hoge ambtenaren en ministers, terwijl daarover in het parlement of in het openbaar nooit gediscussieerd is.” Volgens een opiniepeiling vindt tachtig procent van de Britten dat koningin Elizabeth belasting moet betalen. (Reuter)