Minister Baker warm onthaald door Albanezen

TIRANA, 24 JUNI. Naar schatting 400.000 uitgelaten Albanezen hebben James Baker, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, zaterdag verwelkomd bij zijn eendaagse bezoek aan Albanie.

Tijdens de rit van het vliegveld naar de hoofdstad Tirana werd Baker toegejuicht door een menigte die “vader Bush” schreeuwde en “Albanie wil zijn als Amerika”. Omstanders kusten de auto waarin de Amerikaanse minister zich bevond. In een onderhoud met president Ramiz Alia bood Baker Albanie later op de dag voor twaalf miljoen gulden aan humanitaire hulp aan. De hulp bestaat uit medicijnen en voedingsmiddelen als rijst en poedermelk.

Baker sprak 's middags een grote menigte toe op het centrale Skanderbergplein van Tirana, waar veel Amerikaanse vlaggen te zien waren. Hij heette de menigte daarbij welkom in “de gemeenschap van vrije volken”. Ylli Bufi, de eerste niet-communistische premier van Albanie, kondigde tijdens dezelfde bijeenkomst aan dat Baker tot ereburger van Albanie was benoemd. De menigte drong tijdens Bakers toespraak zo sterk op, dat het provisorische podium onder het standbeeld van de nationale held Skanderberg dreigde te bezwijken.

In een toespraak voor het Albanese parlement drong Baker aan op snelle stappen in de richting van de democratie: “Na zoveel jaar kan Albanie zich geen uitstel meer veroorloven.” Hij waarschuwde ook voor al te groot optimisme over economische hervormingen: “Ik moet u vertellen wat andere landen van Oost-Europa al hebben geleerd: de overgang naar de welvaart zal pijnlijk en moeizaam zijn.” Baker bezocht ook een twee eeuwen oude moskee, die eerder dit jaar opnieuw werd geopend toen de regering de restricties op de godsdienstvrijheid ophief.

Een hoge Amerikaanse functionaris zei dat Albanie in de toekomst op meer economische hulp mag rekenen wanneer ze een concreet plan voor economische hervormingen indient: “Ze zeggen de juiste dingen, maar hebben nog geen idee hoe ze het moeten aanpakken”, aldus de functionaris. (AP, AFP, Reuter)