Kogelstoter Gunthor uitblinker in Barcelona

BARCELONA, 24 JUNI. De mannenploegen van Spanje en Polen zijn in de B-finale van de Europa Cup als eerste en tweede geeindigd en mogen zich over twee jaar meten met de sterkste Europese atletieklanden. Oostenrijk en Griekenland degradeerden in Barcelona. Ze komen in 1993 uit op het C-niveau, de klasse die Nederland (in het Portugese Viseu) niet kon verlaten.

De beste prestatie in Barcelona kwam op naam van Werner Gunthor. De Zwitserse reus zorgde voor de beste prestatie van het seizoen bij het kogelstoten: 21,74 meter, waarmee hij de grote favoriet wordt voor de strijd om de wereldtitel, eind augustus in Tokio maakt. Van voortreffelijk gehalte was in Barcelona ook het hoogspringen. Zowel de Zweed Patrik Sjoberg als de Spanjaard Arturo Ortiz haalde de 2,34 meter.

De Nederlandse vrouwenploeg kon zich in Barcelona niet handhaven op het B-niveau, dat twee jaar geleden in Dublin werd bereikt. Nederland, dat laatste werd zonder een overwinning, kwam een punt tekort. Twee tweede plaatsen van de middenafstandloopsters Heidi van der Plas (800 meter) en Yvonne van der Kolk (1500 meter) waren het hoogst bereikbare voor Oranje, dat door blessures was gehandicapt. Een meevaller was het optreden van Nelli Cooman. De wereldrecordhoudster op de 60 meter indoor bracht met een tegenwind (2,4 meter per seconde) 11,72 op het scorebord. Zij eindigde daarmee als derde.

De Nederlandse mannen eindigden in Portugal in het C-toernooi om de Europa Cup als derde achter Noorwegen en Portugal. Frans Maas en Paul Lucassen tekenden voor Nederlandsee overwinningen. Met 7,93 meter voldeed verspringer Maas aan de voornaamste eis voor het toernooi om het WK. De 15,84 meter van hinkstapspringer Lucassen was niet meer dan zes centimeter verwijderd van zijn beste prestatie. Nederland trad aan zonder de geblesseerde Han Kulker, Eric de Bruin en Rob Druppers. In het verleden waren die drie bij Europese bekerwedstrijden erkende puntenverzamelaars.