Geen Nederlandse kunst op biennale in Sao Paolo

ROTTERDAM, 24 JUNI. De Nederlandse deelneming aan de Biennale van Sao Paulo, die van eind september tot begin december dit jaar gejhouden wordt, gaat niet door. De Rijksdienst Beeldende Kunst acht het “onaanvaardbaar” dat alleen het werk van Ben Zegers en Aernout Mik tentoongesteld mag worden.

De Biennale-organisatie heeft, aldu Gijs van Tuyl, hoofd presentatie van de Rijksdienst, in een te laat stadium laten weten dat de reglementen waren veranderd. Tot nu toe mochten alle landen hun eigen presentatie samenstellen. Nederland zond in het verleden onder anderen het werk van Jan Schoonhoven en Peter Struycken in. Pas in april dit jaar liet de Biennale-organisatie weten dat er voortaan een Braziliaanse jury over het werk een oordeel zal vellen. Toen bleek ook, dat maar twee van de vijf Nederlandse xposanten waren geaccepteerd. Maar inmiddels was wel een tentoonstelling van de vijf deelnemers gepland in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het werk was daar tot begin deze maand te zien.

Op welke criteria de kunstenaars worden aangewezen is, volgens Van Tuyl, onduidelijk. Hij vindt het onjuist dat alleen Brazilianen over de deelnemers beslissen, terwijl de Biennale een internationale manifestatie is. Vermoedelijk wil de Binnale een soort Documenta worden, zegt Van Tuyl. Daartoe moet het grote aantal Zuidamerikaanse inzendingen worden teruggedrongen en daartoe stelt men nu een aparte jury in. Behalve Nederland, hebben ook Spanje en Italie afwijzingen rondom deelnemers ontvangen.

Er heeft evenmin overleg plaatsgevonden met de Rijksdienst omtrent de Amsterdamse beeldhouwer Alexander Elsevier, die door de Braziliaanse jury wel is toegelaten. Kunstenaars mochten zich dit keer zelf aanmelden.