Fans begroeten titel Treffers met zwaaiende bezems

KATWIJK, 24 JUNI. Het algehele landskampioenschap bij de amateurs ging zaterdag naar De Treffers, de club uit Groesbeek waar men zich naast voetbal ook heeft bekwaamd in het vervaardigen van bezems en het plukken van bosbessen. Op het terrein van Quick Boys in Katwijk vormde de tweede finalewedstrijd tussen de kampioenen bij de zaterdag- en zondagamateurs een ideale gelegenheid tot het uitdragen van de Groesbeekse folklore. Met het heffen van de bezem als nieuw soort van ritueel vertoon werd de titel begroet.

De wedstrijd, die na de 5-1 zege in Groesbeek eigenlijk een formaliteit was, werd bijgewoond door een grote groep Gelderse supporters. Zij verzamelden zich voor het overgrote deel tegenover de hoofdtribune en vormden een met rood en zwart geschakeerd vak van feestvierders. Even verderop stonden drie mannen, aanmerkelijk minder fraai uitgedost maar wel in het bezit van een bezem die sterke gelijkenis vertoonde met het vervoermiddel van heksen. Bij elke aanval van De Treffers ging het attribuut bij wijze van ondersteuning de lucht in. Een van hen verklaarde naar de wedstrijd te zijn gegaan omdat De Treffers uit Groesbeek komt. “Daarom sta ik met die bezem te zwaaien. Maar mijn hart ligt bij Germania.”

Groesbeek, een dorp van ruim 18.000 inwoners, telt zeven voetbalverenigingen. De Treffers en Achilles '29 komen uit in de hoofdklasse, Germania in de derde klasse, Groesbeekse Boys en Rood Wit spelen 'vierde' terwijl DVSG en Meerwijk als afdelingsclubs door het leven gaan. De Treffers kent de meeste sympathisanten. Voetbal is belangrijk in Groesbeek, dat echter van oudsher vooral bekend staat als het dorp van de bosbessenwijn en de bezembinders. Volgens de geschiedschrijving verdiende vroeger het gros van de plaatselijke bevolking de kost met het binden van bezems en dreven de Pruisgangers in Duitsland handel met wat tot symbool van Groesbeek is uitgegroeid.

Het wekte dan ook nauwelijks bevreemding dat het 'bassembieneke', de mascotte van e Treffers, voor de wedstrijd van zaterdagmiddag was uitverkocht. Met dertien bussen waren de Groesbeekse supporters naar Katwijk gereisd. Zij vierden massaal feest nadat hun ploeg het spectaculaire duel met Quick Boys winnend (3-4) had afgesloten en daarmee voor het eerst in het bestaan de algehele landstitel bij de amateurs behaalde. In 1988 was de club al dicht bij een dergelijk succes maar uitgerekend op de dag dat Nederland zich tot Europees kampioen kroonde werd de beslissingswedstrijd tegen DOS Kampen met 2-1 verloren en verkeerde Groesbeek in rouwstemming.

Voor de laatst actieve bezembinder van Groesbeek kwam het succes dan ook als “een verlossing”. Geer Janssen legde in januari van dit jaar zijn ambachtelijke werkzaamheden, die van generatie op generatie werden doorgegeven, neer en sindsdien neemt het wel en wee van De Treffers hem nog meer in beslag dan voorheen al het geval was.

Janssen, in Groesbek beter bekend als 'Geer van Kriesten Hent' (naar overgrootvader Christ en vader Hent), vierde onlangs zijn vijftigjarig jublileum bij de club. Janssen komt uit een echt Treffers-nest. Zijn vader hanteerde achttien jaar lang de voorzittershamer bij de vereniging en zorgde ervoor dat Janssen al op zijn achtste het rood-zwarte tenue kon aantrekken, hoewel de tienjarige leeftijd als grens werd gehanteerd. Broer Piet was bovendien 23 jaar bestuurslid.

De laatste weken praatte Janssen met zijn zon, die bij de geboorte al als lid bij De Treffers werd ingeschreven, over niets anders dan een mogelijk landskampioenschap. Gedurende meer dan veertig jaar dat Janssen de omliggende gemeenten van straatbezems voorzag heeft hij moeten wachten op het succes. “En nu is het zover, nu hebben we het hoogste bereikt en komen de emoties los.” Dat sommige supporters zaterdag met heibezems in plaats van berkenbezems stonden te zwaaien terwijl hun ploeg met Quick Boys d vloer aanveegde, mocht de pret niet drukken. “De Treffers is en blijft een stukje familie van me.”