Eigenaar TDV koopt kleine belegger uit

AMSTERDAM, 24 JUNI. De paar resterende kleine aandeelhouders in verpakkingsfabrikant Thomassen & Drijver-Verblifa (TDV) krijgen van de nieuwe eigenaar, het Duitse VIAG-concern, de keuze zich te laten uitkopen voor 81,85 gulden per aandeel.

Dat is volgens president-commissaris A.A. Kampfraath dezelfde prijs als waarvoor VIAG op iets meer dan een procent na alle aandelen heeft gekocht van de Amerikaanse Kiewit-Continental Can groep die deze sinds 1984 bezat.

Hij zei dit op de aandeelhoudersvergadering vanochtend waar de paar resterende aandeelhouders zich voorgenomen hadden forse kritiek te uiten op de jaarrekening en enkele transacties binnen het concern.

Door het doen van het uitkoopvoorstel werd die kritiek echter in de kiem gesmoord. De uiteindelijke uitkoopprijs wordt door de rechter bepaald, maar aandeelhouders toonden zich tevreden met het bod.

Continental Can haalde zich de gram van de aandeelhoders op de hals door eind 1986 een bod te doen van 40 gulden per aandeel op circa een derde deel van de aandelen TDV. Dat deel was een jaar tevoren tegen 61,75 gulden per aandeel weer op de Amsterdamse beurs gentroduceerd.

Tegelijkertijd moesten 1.500 van de 5.200 banen verdwijnen.

TDV kent sinds in 1984 de Kiewit Groep in de Verenigde Staten Continental Can overnam dat sinds 1970 eigenaar was van TDV roerige tijden. Voormalig McKinsey-topman wijlen M. Geldens slaagde er in 1988 niet in TDV en andere bedrijven van Continental Can samen te smeden tot een hechte Europese groep. Een jaar later moest president-directeur T. Kiewik het velt ruimen nadat de tegengestelde strategie, de uitkoop en verzelfstandiging van TDV, door president-commissaris wijlen G. van Driel werden afgewezen.

Saneringsvoorstellen van Coopers & Lybrand zorgden voor opschudding onder de werknmemers. Eind vorig jaar ging de aangekondigde verkoop van Continental Can's Europese bedrijven aan het Amerikaanse concern Ball niet door omdat dit concern de financiering niet rond kon krijgen.

De nieuwe Duitse aandeelhouder VIAG maakt nu schoon schip. De commissarissen van TDV kregen vanochtend van de aandeelhouders sterkte toegewenst in hun streven TDV toch als een echt zelfstandige Nederlandse onderneming in stand te houden. Het voorstel om ook volgend jaar de jaarrekening weer te laten controleren door de accountants van Coopers & Lybrand, Dijker van Dien, ontlokte een aandeelhouder de opmerking: “Ik zal mij gezien de uitkoop van stemming onthouden en dan vind ik mezelf nog heel vriendelijk jegens de accountant.”