EG-landen zullen Slovenieen Kroatie niet erkennen

LUXEMBURG, 24 JUNI. De landen van de EG zullen de republieken Slovenie en Kroatie niet erkennen wanneer die zich deze week eenzijdig losmaken van Joegoslavie. Ook zal de EG contacten met de leiders van deze republieken tot nader orde bevriezen. Dat zei Jacques Poos, minister van buitenlandse zaken van Luxemburg, gisteren na de bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken van de EGlanden in Luxemburg.

Sloveense en Kroatische leiders die zondag overleg voerden in Zagreb hebben volgens het persbureau Tanjug besloten niet te buigen voor de buitenlandse druk en hun onafhankelijkheidskoers voort te zetten.

President Franjo Tudjman van Kroatie bevestigde dat zondag voor de staatstelevisie. De Sloveense minister van buitenlandse zaken verklaarde gisteravond dat Slovenie “de internationale opinie niet wil negeren, maar ook niet van plan is het resultaat van de voksstemming in Slovenie te vergeten.” In een volksstemming die december vorig jaar werd gehouden sprak het Sloveense volk zich in meerderheid uit voor onafhankelijkheid. De minister zei verder dat de houding van de EG “centralistische en zelfs repressieve krachten aanmoedigde, die een ondemocratisch en inefficient Joegoslavie dat zich afsluit van het moderne Europa, willen behouden.”

De verklaring van de EG volgt op die van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker. Baker zei vrijdag tijdens zijn bezoek aan Belgrado dat Washington de Joegoslavische federatie blijft steunen en republieken die eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen, niet zal erkennen. De lidstaten van de EG hebben Joegoslavie verder aangeboden te helpen bij het opstellen van een nieuwe, democratische grondwet. De ministers willen daarvoor deskundigen beschikbaar stellen van het instituut 'emocracy through Law', dat nauwe banden onderhoudt met de Raad van Europa. (Reuter, AFP)