DAURADE MET CITROENCONFIT

Er bestaat steeds meer belangstelling voor buitenlandse, exotische vissen. Vandaag een recept voor een uit de Middellandse zee afkomstige daurade. Alan Davidson schrijft in zijn vissenencyclopdie Mediterranean food dat de daurade ooit is opgedragen aan de uit zeeschuim geboren Griekse godin van de vruchtbaarheid, zinnelijke liefde en schoonheid Aphrodite. Misschien, zegt Davidson, vanwege de schoonheid van de vis of omdat deze vis een hermafrodiet is.

De citroenconfit die in dit recept wordt gebruikt moet een maand van te voren worden gemaakt.

Voor deze confit is nodig:

10 citroenen

1 eetl. peperkorrels

35 g poedersuiker

1 eetl. verse tijmblaadjes en wat bloemetjes

olijfolie

Borstel de citroenen goed schoon en droog ze af. Snijd ze in plakken en doe ze in een goed schoongemaakte glazen pot met de suiker, de peper en de tijm. Giet er zoveel olie op dat de citroenplakken goed onderstaan. Zet de citroenconfit op een koele plaats weg.

Na ongeveer een maand is de citroenconfit op zijn best e wordt het tijd om vis te kopen. Reken op 2 daurades voor 4 a 6 personen. Spoel de schoongemaakte vissen af en dep ze met keukenpapier droog.

Bestrooi ze van binnen en van buiten met zout, peper en paprikapoeder. Leg op de bodem van een vuurvaste schaal of op een bakplaat een laagje citroenschijven.

Leg hier de vissen bovenop die worden toegedekt met een nieuwe laag citroenschijven. Laat de daurades in ca. 30 minuten in een hete oven van 220 C. gaar worden.

    • Anne Scheepmaker