Dansers van Victor Ullate virtuoos in timing en ritme

Gezelschap: Ballet Victor Ullate. Simum: choregorafie Victor Ullate, muziek Dimitri Sjostakovitsj, decor, kostuums en licht Carlos Cytrynowsci. For Close Friend: choreografie Jan Linkens, muziek Igor Stravinsky, kostuums Joop Stokvis, licht Jos Janssen. 5 Tango's: choreografie Hans van Manen, muziek Astor Piazzolla. Decor en kostuums Jean-Paul Vroom. Gezien 22 juni Stadschouwburg Amsterdam.

Met een daverend applaus, gelardeerd met bravogeroep en gefluit werd het tweede programma dat het Ballet Victor Ullate in het Holland Festival bracht, afgeslo(JHen. Het was dan ook een avond geweest waarin overrompelende dans te zien was, uitgevoerd door jonge, zeer jonge mensen die bewezen dat discipline, stijl en perfecte technische beheersing niet ten koste hoeven te gaan van het tonen van vitaliteit, persoonlijkheid of bezetenheid.

Ze bewezen ook dat virtuositeit niet alleen bestaat uit een veelheid van draaien, hoogte van sprongen of benen, maar juist uit het inpassen daarvain een choreografie en het leggen van accenten in ruimte en timing. Dan wordt het neerzetten van een voet, een net iets langer aangehouden pose, de snelheid van een verplaatsing of de wending van een hoofd een belevenis die je de adem doet inhouden.

Drie korte werken vulden het programma. Van Ullate werd de wereldpremiere opgevoerd van Simum, een goed in elkaar gezet ballet dat opgebouwd is uit duetten, soli en groepswerk. Het verraadt invloeden van Kylian, Duato en Van Manen. Jan Linkens' For a Close Friend, acht jaar geleden gemaakt voor de juniorengroep van het Nederlands Danstheater, is een werk waarvan het te betreuren is dat het niet het repertoire van een Nederlands gezelschap siert. Mooi en gevarieerd van sfeer, pittig en helder van beweging en hecht van structuur. De exacte en genuanceerd muzikale uitvoering deed die kwaliteiten nog eens extra naar voren komen.

En dan Van Manen's 5 Tango's. Inmiddels heb ik dat werk al vele malen en door verschillende gezelschappen zien uitvoeen, maar nooit op zo'n homogene, sublieme en ronduit opwindende manier waarop deze Spanjaarden dat deden. Iedere beweging zinderde van gecontroleerde drift en had die wonderlijke en bij hen volstrekt natuurlijke combinatie van verfijnde elegantie en spetterende bravoure. Aangevoerd door de magnifieke Maria Gimenez en Eduardo Lao als het centrale paar werd 5 Tango's een ware triomf voor de groep en een manifestatie van hoe levend en spiritueel de eigentijdse klassieke da is in handen van een meesterlijk choreograaf en dansers die de essentie van hun vak begrijpen. Al met al is het bezoek van Ullate's gezelschap een inspirerend evenement geworden.

    • Ine Rietstap