Bush' stafchef Sununu weer in opspraak door prive-uitstapjes

WASHINGTON, 24 JUNI. De stafchef van het Witte Huis, John Sununu, is opnieuw in opspraak geraakt omdat hij in strijd heeft gehandeld met de officiele reisvoorschriften. Volgens het Amerikaanse weekblad Newsweek van deze week hebben naaste medewerkers van president Bush inmiddels aanbevolen om Sununu te vervangen. Bush zelf gaf vorige week toe dat Sununu een 'imago-probleem' heeft maar voegde hier later aan toe dat zijn stafchef uitstekend werk verricht en niet zal worden ontslagen.

Dit weekeinde werd bekend dat de stafchef voortaan l zijn reizen via officiele kanalen van het Witte Huis moet bespreken. Deze maatregel werd genomen nadat Sununu op 11 juni op eigen initiatief met het vliegtuig van een bedrijf van een bevriende zakenman naar Chicago was gevlogen. Dergelijke vluchten zijn alleen toegestaan wanneer deze worden aangeboden en wanneer er geen aanwijzingen zijn dat degene die de vlucht aanbiedt daar zelf beter van hoopt te worden. Sununu had er evenwel expliciet om gevragd en bovendien verzuimde hij om de juiste reisroute op te geven bij de bevoegde instanties in het Witte Huis.

Vorige week bleek dat de stafchef onlangs van een limousine van de regering gebruik had gemaakt om een postzegelveiling in New york te bezoeken. Enkele weken eerder kwam Sununu al in de publiciteit door zijn gewoonte om militaire vliegtuigen vanuit Washington te gebruiken voor zijn vakanties en zelfs om zijn tandarts in Boston te bezoeken.

De stafchef heeft zich steed verdedigd met het argument dat hij te allen tijde bereikbaar diende te zijn. Zaterdag stelde Sununu in een verklaring dat hij “enkele vergsissingen” had gemaakt. Hij beloofde dat hij zich in de toekomst aan de regels zou houden.

In de media zijn de reisgewoontes van Bush' stafchef een dankbaar onderwerp. Ook circuleren er tal van grappen over de makkelijke wijze waarop Sununu zich van officiele voertuigen bedient voor prive-doeleinden. Een daarvan luidt dat Bush 's avonds tot deontdekking komt dat hij weer moet hardlopen “omdat Sununu er met de auto vandoor is”.

“Bush zal Sununu niet ontslaan zolang hij wordt aangevallen”, verklaarde een functionaris van het Witte Huis, die anoniem wilde blijven. Gevraagd naar de vooruitzichten voor de in het nauw verkerende stafchef op lange termijn, antwoordde dezelfde functionaris: “Soms raakt iemand dodelijk gewond maar wil hij toch een poosje niet opgeven”. (AP, Reuter)