Bouwmans derde in Zwitserse klimtijdrit

ROTTERDAM, 24 JUNI. Eddy Bouwmans ontpopt zich steeds meer als de klassementsrenner, waar Peter Post dringend behoefte aan heeft. De jonge Brabander nestelde zich in de Ronde van Zwitserland hoog in het klassement door gisteren als derde te eindigen in de klimtijdrit achter de Schotse winnaar Robert Millar en de Amerikaan Andrew Hampsten. De Belg Luc Roosen behield de leiderstrui.

Bouwmans werd vorig jaar in zijn eerste Zwitserse ronde zevende. De coureur uit Aarle-Rixtel geldt als een belofte voor de bergen.

Tijdritten noemt hij zijn zwakste punt. Dit jaar blijkt hij ook in die discipline vooruitgang te hebben geboekt. In de Dauphine Libere was hij in de afsluitende chronorit zesde, in Zwitserland trok hij de stijgende lijn door met de derde plaats in de 22 kilometer naar het op 1948 meter gelegen hoogste punt van de Klausen Pass.

Post zou de Brabander graag opnemen in zijn Tour-ploeg. De Amstelvener, wijzer geworden door het verleden, laat de tweede-jaars professional voorlopig nog met rust. Bouwmans voelt zelf ook nog niets voor de uitputtende ronde. “Ik ben pas prof. Mijn tijd komt nog wel”, weet de 23-jarige renner. Bouwmans is kansloos voor de eindzege, door de barre tweede etappe waarin hij ruim elf minuten op Luc Roosen verspeelde.

Datzelfde overkwam in die rit Andrew Hampsten. De Amerikaan won in '86 en '87 de Tour de Suisse. Na zijn Giro-zege in 1988 voorspelde iedereen de Amerikaan een grote toekomst, maar Hampsten kon de verwachtingen niet inlossen. In Zwitserland meldde hij zich voor het eerst sinds lange tijd weer voor in het peloton. Zaterdag maakte hij in de zware bergrit over de Lukanier en de Oberalp ruim zes minuten van zijn achterstand op Roosen goed. In de tijdrit haalde de 29-jarige Amerikaan er gisteren nog eens ruim twee minuten af. De Belg eindigde als elfde; zijn voorsprong op nummer twee Richard slonk tot 33 seconden.

Gilbert Duclos-Lasalle kwam naar de Midi Libre om zich rustig voor te bereiden op de Tour. Na vijf etappes voerde de 37-jarige Fransman tot zijn eigen verrassing het klassement van de Franse etappekoers aan. De routinier verdedigt vandaag in de afsluitende tijdrit over 24,5 kilometer een voorsprong van twee minuten en vier seconden op zijn landgenood Martial Gayant. Duclos-Lassalle stond vooraf niet op de deelnemerslijst van de Midi Libre. De Fransman offerde zich in de Giro volledig op voor LeMond, Boyer en Cassado. Daarna wilde hij even bijkomen, om uitgerust naar de Tour te gaan. Een telefoontje van ploegleider Legeay om alsnog de Midi Libre te rijden vond gehoor.

Gianni Bugno is gisteren winnaar geworden van de Bicicleta Vasca, een Spaanse etappekoers met veel beklimmingen. Met die overwinning liet Bugno zien wel degelijk kanshebber in de komende Ronde van Frankrijk te zijn. De voormalige nummer een van de wereldranglijst verloor onlangs de Giro d'Italia aan zijn landgenoot Franco Chioccioli. Bugno was vastbesloten zich in de Tour te revancheren. De eerste voorbereiding, de Bicicleta Vasca, verliep naar wens. Hij had vanaf het begin de leiding. Zaterdag ging Galarreta hem voorbij in het algemeen klassement. Galarreta hield na de vierde etappe over zes bergtoppen tussen Loiola en Eibar met zijn vluchtmakker Jon Unzaga veertien seconden voorsprong over.

Galarreta leek meteen de eindwinnaar te worden. Maar in de slotrit werd de spanning hem te veel. Galarreta raakte in de 137 kilometer tussen Durango en Arrate drie minuten achter op de kopgroep met Bugno en sprintwinnaar Miguel Indurain. Drie Nederlandse ploegen bereidden in de Bicicleta Vasca eveneens de Tour voor. Zij reden onopvallend.

Adri van der Poel reed gisteren enkele kilometers in een vluchtgroep. Twan Poels was bij een valpartij betrokken en liep een blessure aan het zitvlak op.