'ANC praat met Fransen over wapens'

JOHANNESBURG, 24 JUNI. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft besprekingen gevoerd met Franse wapenleveranciers die een aandeel willen hebben in de defensiemarkt van een Zuid-Afrika na de apartheid.

Dit heeft de Zuidafrikaanse Sunday Times gisteren gemeld. Volgens de krant heeft het ANC in april in Parijs een week lang besprekingen gevoerd met Franse militairen en industrielen. De Fransen zouden graag terugkeren op de Zuidafrikaanse defensiemarkt in het geval het ANCaan de macht komt, aldus een door de Sunday Times geciteerd “vertrouwelijk ANC-rapport”.

Het ANC is de belangrijkste anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika. Het zal bijna zeker deel uit maken van een nieuwe, niet-raciale regering. Tokio Sexwale, die aan het hoofd stond van de ANC-missie naar Frankrijk, zou hebben gezegd dat “de Fransen met een democratisch Zuid-Afrika zonder apartheid graag relaties aanknopen op het terrein van wapens en aanverwante industrieen”. Aan Franse kant zouden onder meer Philppe Cadoret van de firma Sagem en kolonel Henry de Wauberpan van de luchtmacht hebben deelgenomen.

Op het ogenblik is nog steeds het wapenembargo van kracht dat de Verenigde Staten in 1977 tegen Zuid-Afrika afkondigden uit protest tegen de apartheid. Zuid-Afrika heeft zelf, mede in reactie op dit wapenembargo, de eigen defensie-industrie flink weten op te bouwen.

Het land is uitgegroeid tot een van 's werelds tien belangrijkste wapenexporteurs.