Alleen beweging bij kleine fondsen op doodstille beurs

ROTTERDAM, 24 JUNI. Op een doodstil Beursplein 5 viel vandaag alleen bij de kleinere fondsen enige beweging te bespeuren. De stabiele dollarkoers en de diep weg zakkende Duitse beurs hielden de handelaren vandaag wakker.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex stond om 13.00 uur 0,5 punt lager op 95,0 punten. Handelaren wezen vanmorgen op de relatief goede positie van Amsterdam ten opzichte van de andere Europese beurzen die vandaag allemaal lager noteerden.

De beurs in Frankfurt kreeg het vanmorgen hard te verduren als gevolg van de vele winstnemingen na grote koerswinsten vorige week vrijdag.

Daarnaast zakte de beurs verder in op speculaties over de kosten voor de nieuwe hoofdstad Berlijn. De verhuizing van de regeringszetel van Bonn naar het centraal gelegen Berlijn zou miljarden marken kosten.

In Amsterdam was nauwelijks handel te bespeuren. Bij gebrek aan orders waren traden vooral bij de hele kleine fondsen rare koersbewegingen op. Het verlieslijdende onroerendgoedfonds VHS, dat deze week op de aandeelhoudersvergadering openheid van zaken zal geven over de gang van zaken, was vanmorgen de grootste daler. De koers zakte drie dubbeltjes naar 5,70 gulden. Grasso (koeltechniek), vorige week de grootste stijger in Amsterdam, blijft het goed doen op de lokale markt. De koers van Grasso klom, onder de blijvende geruchten dat Joep van den Nieuwenhuijzen zijn belang in het fonds opvoert, twee gulden naar 94,50 gulden.

Shell Oil, de Amerikaanse dochter van de Koninklijke Shell Groep, is op zoek naar een koper voor de Wilmington raffinaderij in Carson, California. De koers van Koninklijke pakte vanmorgen bij opening wat winst door de hogere dollar. Maar toen de koers van de Amerikaanse munt in de loop van de morgen iets terug zakte, daalde ook de koerswinst van de Olies. Omstreeks het middaguur noteerde Koninklijke twee dubbeltjes hoger op 158,30 gulden.

Bijna alle internationals leverden vanmorgen in. Unilever liet vanmorgen eenzelfde koersbeweging zien. Na aanvankelijke winst noteerde Unilever aan het begin van de middag twee dubbeltjes verlies op 163,60 guden. Philips zag 0,20 gulden verdwijnen op 32,30 gulden.

Nedlloyd zakte weer wat verder terug met zeven dubbeltjes verlies naar 55,90 gulden. De chemiefondsen Akzo (min 0,30 op 115,20 gulden) en DSM (min 0,40 gulden op 116,60 gulden) waren ook iets zwakker. Aegon leverde tachtig cent in op 118,80 gulden.

Bij de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli is de top opgestapt. De koers van het fonds reageerde met een verlies van drie dubbeltjes op 24,40 gulden. De Nederlandse staatobligaties ondervonden invloed van de sterkere dolar die in zijn opmars geen hinder ondervond van interventies door de centrale banken van de G-7 landen. Volgens een handelaar vormde de dollar de belangrijkste oorzaak voor de lagere staatsobligaties. De sterkere dollar maakt de aan de Nederlandse gulden gebonden obligaties minder aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers en heeft de angst voor inflatie vergroot. De staatsobligaties met een langere looptijd verloren bijopening 0,10 tot 0,15 gulden.

LONDEN De Britse beurs reageerde vanmorgen bij opening met lagere koersen op de gebeurtenissen rond de G-7 conferentie in Londen. Vooral de angst dat een sterke dollar een verlaging van de Britse rente zou verhinderen, werkte flink door op de handel. Maar de aandelenkoersen herstelden zich in de loop van de morgen en waren omstreeks het middaguur weer redelijk stabiel. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 2.490,1 punten, noteerde rondom het middaguur 18,6 punten lager.

FRANKFURT Winstnemingen na de scherpe koerswinsten van afgelopen vrijdag drukten vanmorgen de aandelenkoersen in Frankfurt kort na opening.Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag nog bijna anderhalf procent hoger sloot op 1.711,86 punten, viel in het eerste kwartier van de handel 11,46 punten terug. Om 12.30 uur noteerde de graadmeter 20,29 punten lager.

TOKIO De beurs van Tokio was de hele dag in de ban van het schandaal van de twee grote Japanse banken Nomura enNikko. De aandelenkoersen sloten in reactie vanmorgen scherp lager. Het Nikkei-225-koersgemiddelde daalde 509,62 punten tot 23.765,46 punten bij een omzet van 220 miljoen aandelen.