Zoenen toch risico voor infectie met het aidsvirus

FLORENCE, 22 JUNI. Zoenen blijkt, anders dan tot nu toe werd aangenomen, wel een risico in te houden voor een infectie met het aidss (HIV). Tot nu toe is er van uit gegaan dat het virus alleen via bloed en sperma kon worden overgebracht en van de moeder op een kind voor, tijdens of na de bevalling.

Onderzoeker Erik Langhoff van het befaamde Dana Farber Cancerinstitute in Boston maakte gisteren op de zevende internationale conferentie over aids in Florence bekend dat een bepaald type witte bloedcel in het slijmvlies daarvoor verantwoordelijk is. Het gaat om een cel die een rol speelt in het afwsysteem en niet alleen voorkomt in het slijmvlies van de mond, maar onder andere ook in de anus en de vagina. Met de ontdekking lijkt ook het raadsel te zijn opgelost, waarom het virus zich zo gemakkelijk via seksueel verkeer verspreidt, gemakkelijker nog dan via directe infectie van het bloed.

Het gaat om de zogeheten dendritische cellen, die in heel geringe mate voorkomen in het weefsel van slijmvlies. Zij maken voor minder dan een procent deel uit van hettale aantal cellen waaruit het immuunapparaat bestaat. Dendritische cellen die in de membramen van dit slijmvlies voorkomen, blijken echter voor het aidsvirus heel eenvoudig te infecteren te zijn. Langhoff zei gisteren zelden een cel te hebben gezien die zo veel affiniteit vertoonde met een bepaald virus.

De dendritische cellen hebben behalve die enorme affiniteit ook de eigenschap zeer veel virusmateriaal te kunnen opslaan, zonder daarbij zelf te worden gedood. Volgens de onderzoek dragen deze cellen bij het begin van de infectie tachtig procent van het virus bij zich, ook al maken zij slechts een procent deel uit van het totaal aantal verschillende witte bloedcellen.

Na binnendringing gaan de dendritische cellen op weg door de bloedbaan naar lymfeklieren, waar zij het virus 'ter vernietiging aanbieden' aan zogehete T-lymfocyten. Het probleem bij aids is dat T-lymfocyten daartoe niet in staat blijken; het virus heeft het juist op deze cellen gemunt. In de loop van gemeld tien jaar neemt de slagkracht van het immuunsysteem daardoor zo sterk af, dat de dragers van het virus blootstaan aan allerlei infecties, die bij een normaal functionerend afweerapparaat geen enkele kans zouden krijgen.

De wetenschap dat deze dendritische cellen op een bepaald moment 'het reservoir' vormen voor het virus zou volgens de onderzoekers van het Dana Farber Cancerinstitute interessante mogelijkheden kunnen bieden voor de ontwikkeling van een medicijn oaccin, door juist in deze cellen de mogelijkheid van infectie van binnendringing te blokkeren.

    • Bram Pols