Westen levert SU vliegtuigmotoren

PARIJS, 22 JUNI. Het Amerikaanse concern General Electric en het Franse bedrijf Snecma zullen voor bijna een miljard dollar motoren leveren voor ten minste twintig Sovjet-vliegtuigen van het type IL-86.

Dit is gisteren bekendgemaak de luchtvaart-tentoonstelling in Parijs. De levering geschiedt door de joint venture CFM International motoren, waarin beide concerns elk voor vijftig procent deelnemen.

De IL-86 van vliegtuigbouwer Iljoesjin is een viermotorig vliegtuig met 300 zitplaatsen. De motoren van CFM International, waarin General Electric en Snecma elk een belang van vijftig procent hebben, zullen vanaf 1994 worden gekt. Volgens General Electric zal dit een brandstofbesparing opleveren van 25 a 30 procent en zal er ook een gunstige invloed zijn op de produktie van lawaai en uitlaatgassen door de IL-86.

Tijdens de luchtvaartshow in Parijs waren eerder al andere overeenkomsten gesloten tussen de Sovjet-Unie en Westerse bedrijven. Het Sovjet-ontwerpbureau Soekhoi en de Amerikaanse onderneming Gulfstream Aerospace gaan gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van een nieuw supersonisch nvliegtuig.

De Amerikaanse motorenfabrikant Pratt & Whitney heeft met Iljoesjin een akkoord gesloten voor de levering van motoren voor de geplande IL-96 en verder heeft de Sovjet-Unie Westerse ondernemingen gevraagd een eerste studie te doen voor modernisering van de luchtverkeersleiding in het land. (Reuter)