Waldheim ziet af van tweede ambtstermijn

WENEN, 22 JUNI. Kurt Waldheim ziet af van een volgende ambtstermijn als president van Oostenrijk. “Ik heb besloten, het belang van de republiek en de ervaring van de laatste jaren in aanmerking nemende, me niet kandidaat te stellen voor een tweede termijn als president”, zo kondigde de 72-jarige Waldheim gisteren in een toespraak voor de televisie aan.

Het besluit is in Wenen met opluchting ontvangen. Er was sterke druk op de president uitgeoefend om zich niet herkiesbaar te stellen. Sinds zijn aantreden wordt Waldheim wegens zijn oorlogsverleden door de meeste van zijn ambtgenoten in het buitenland geboycot. In de Verenigde Staten is het Oostenrijkse staatshoofd zelfs tot persona non grata verklaard.

De vrees bestond dat met nog eens zes jaar een paria als president, Oostenrijks kansen op een lidmaatschap van de Europese Gemeenschap zouden slinken. Ook zou het aanblijven van Waldheim als het 'gezicht' van Oostenrijk het land belemmeren om bij de veranderingen in Oost-Europa de rol te spelen die bij zijn centrale ligging past.

Kanselier Vranitzky roemde Waldheims besluit als een “persoonlijke beslissing” die “zeker niet gemakkelijk is geweest”. In 1986 heeft de partij van Vranitzky, de sociaal-democratische SPO, Waldheims kandidatuur overigens niet gesteund.

Vice-kanselier Riegler van de conservatieve OVP die vijf jaar geleden wel achter Waldheim stond, vindt dat “de beslissing van Waldheim om de belangen van Oostenrijk boven alles te stellen het grootste respect verdient”. Simon Wiesenthal van het joods documentatiecentrum in Wenen, meent dat de president “een daad voor het belang van Oostenrijk” heeft gesteld.

Waldheim, voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, werd in juni 1986 door bijna 54 procent van de Oostenrijkse kiezers tot president gekozen, ondanks hevige kritiek op hem in binnen- en vooral buitenland. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog officier bij een eenheid van het Duitse leger die betrokken was bij deportaties en executies op de Balkan. Hij bekende dit pas nadat onthullingen hem daartoe dwongen. Het is niet bewezen dat hijzelf aan wreedheden heeft deelgenomen. (Reuter, AP, AFP)