Te Kanawa in oratorium van ex-Beatle

LONDEN, 22 JUNI. Ex-Beatle Paul McCartney (49) heeft een klassiek oratoriumwerk geschreven dat op 28 juni in de kathedraal in Liverpool in premiere gaat.

De wereldberoemdopraan Kiri Te Kanawa, die deze week nog optrad in het Amsterdamse Concertgebouw, zal McCartney's teksten ten gehore brengen. Voor zijn Liverpool Oratorio heeft McCartney samengewerkt met de Amerikaanse componist Carl Davis. Zijn duik in de klassieke muziek wordt gezien als een van de grootste waagstukken die de ex-Beatle, die geen noot kan lezen, ooit heeft ondernomen.

McCartney werd op 11-jarige leeftijd afgewezen alsngertje in het koor van dezelfde kathedraal waar nu zijn oratorium wordt opgevoerd. Hij heeft twee jaar over de compositie gedaan. Het werk, dat over zijn jeugd in Liverpool gaat, bestaat uit acht delen. Er doen meer dan driehonderd uitvoerenden aan mee.

McCartney is tijdens de repetities nagelbijtend en onrustig op zijn stoel draaiend gesignaleerd. In een interview zei hij dat hij het verdraaid goed vond klinken, “maar ik zal mijzelf moeten wapenen tegen het feit dat er buiten zeker criticindlopen die het de grond in zullen boren”. In 1984 schreef, produceerde en trad hij op in de musical Give my regards to Broad Street, die, hoewel hij wel een kassucces werd, door de critici werd gekraakt.