Slot Aids-conferentie: demonstratie tegen VS

FLORENCE, 22 JUNI. Enkele duizenden wetenschappers en aids-activisten zijn gisteren na afloop van de zevende internationale aids-conferentie in Florence in optocht naar de Amerise ambassade getrokken om te demonstreren tegen de inreisbeperkingen voor mensen die zijn genfecteerd met het aids-virus (HIV).

Bij de sluiting van de conferentie werden de deelnemers daartoe opgeroepen door onder andere de Amerikaanse professor Max Essex, die beoogd voorzitter is van de achtste internationale conferentie over aids die volgend jaar in Boston zou worden gehouden.

Voorzitter van het Florentijnse congres, professor Giovanattista Rossi las bij de sluiting een brief voor, die hij aan de Amerikaanse minister Sullivan (volksgezondheid) heeft geschreven. Daarin wijst hij er op, dat er wetenschappelijk geen enkele rechtvaardiging is te bedenken voor dergelijke restricties. Mocht begin augustus blijken dat de regering-Bush de toegangsbeperkingen voor HIV-genfecteerden niet heeft laten vallen, dan gaat de conferentie in Boston niet door, zo stelde Essex.

Amsterdam zal de confere in elk geval niet in 1995 mogen organiseren. Na Boston is Berlijn aan de beurt en daarna een plaats in Japan. De International Aids Society heeft besloten na 1994 om de twee jaar te confereren. De Berlijnse voorzitter professor Meinrad Koch van de IAS zei gisteren desgevraagd dat Amsterdam op zijn vroegst in 1996 aan de beurt is, maar daartoe is nog niet besloten. Premier Lubbers had Koch officieel uitgenodigd de conferentie in 1995 in Nederland te beleggen.